Болнични дейности ще се прехвърлят към медицинските центрове

Новините

10-12-2014, 06:38

Снимка:

ДСБ

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

До март 2015 г. в болниците трябва да заработи електронна лекарствена борса

Част от специализираните дейности, основно изследвания, ще бъдат извадени от болничната помощ и прехвърлени в извънболничната от средата на следващата година, съобщи здравният министър Петър Москов при обсъждането на бюджета на здравната каса за 2015 г. в парламента вчера. Идеята не е нова, за нея настояват и от здравната каса, тъй като когато дадена дейност се извършва в болница, тя се оскъпява.

Има амбиция до март 2015 г. в болниците да заработи електронна лекарствена борса, каза още Москов. Според министъра тя ще улесни болниците и ще осигури равнопоставеност на участниците в търговете. От десетки фирми с право на дистрибуция на лекарства у нас, само 4 владеят над 90% от пазара, т.е. има монопол, каза Москов. Болниците ще купуват лекарствата си от централизираната виртуална борса и така ще се постигат по-добри отстъпки. В момента едно и също лекарство се купува на цени с до 300% разлика в различните лечебни заведения.

Разходи за 3.075 млрд. лв. предвижда бюджетът на здравната каса, приет вчера на първо четене от парламента. Сумата е с 80 млн. лв. по-малко от първоначалното предложение на Министерството на финансите и беше намалена по настояване на здравния министър Петър Москов. Общо предвидените за догодина пари са с около 150 млн. лв. по-малко от реално похарченото от НЗОК през 2014 г. От МЗ обаче смятат, че предложените мерки ще доведат и до намаление на плащанията на касата.