Цигани от Белослав преместиха къщите си в центъра на Варна

Животът

11-12-2014, 02:05

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Ромските фамилии вдигнали махала в зелените площи между бул. "Христо Ботев" и ул. "Девня"

Незаконно циганско гето изникна в зеленото пространство на "детелината" между бул."Христо Ботев" и ул. "Девня" във Варна, съобщава в. "Черно море". Ромите дошли от Белослав заедно с цялото си имущество, като си построили нови коптори в централния район "Одесос", където 1 кв. м РЗП се търгува на пазарни цени от над 850 евро.

Представители на общинска полиция и местната администрация са проверили ситуацията на място. Те са установили, че в общински терен със статут на зелена площ, разположен в близост до подхода за Аспаруховия мост, незаконно са изградени три паянтови постройки, уточни за "Черно море" зам.-кметът на Варна по въпросите на сигурността Тодор Иванов. След това случаят е предаден по компетентност на Първо РПУ на МВР в морския град.

В копторите органите на реда открили петима роми, които споделили, че дошли в морския град от близкия Белослав заедно със семействата си, за да търсят по-добро препитание. Те си харесали общинската градинка и решили, че няма проблем там да построят бъдещите си домове.

На нарушителите е съставен предварителен протокол от служители на Първо РПУ с указания да се изселят днес до обяд. Практиката в подобни случаи е такава, тъй като им се дава възможност сами да преместят имуществото си, уточни Иванов. При неизпълнение на разпореждането ще последва принудително премахване, добави той.