Екстракт от картофи намалява трупането на килограми

Животът

12-12-2014, 12:28

Снимка:

© European Union 2012 EP

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Дневната доза от екстракта се извлича от 30 картофа

Екстракт от картофи помага да се намали трупането на килограми от продукти с високо съдържание на мазнини и рафинирани въглехидрати, установиха учени от канадския университет "Макгил", пише БТА. Изследователите в продължение на 10 седмици са хранили лабораторни мишки с вредни продукти, водещи до затлъстяване. В резултат на това гризачите, които в началото на изследването са тежали 25 грама, са качили по около 16 грама.

А мишките, които са яли същата храна, но в добавка са получавали екстракт от картофи, са наддали само с малко над 7 грама. Учените са повторили експеримента си няколко пъти, но резултатът е останал непроменен.

Известно е, че картофите съдържат много въглехидрати. Те са също източник на полифеноли, които се срещат в големи количества в различни плодове и зеленчуци. Дневната доза от екстракта се извлича от 30 картофа.

Учените обаче не съветват хората да ядат такива големи количества от кореноплодното. Първо трябва да бъде установено дали картофите са полезни за хора, страдащи от затлъстяване. След това е нужно да се определи оптималната доза от екстракта за мъжете и за жените.