Ретро музеят остава във Варна

Реликвите от соца ще се разположат на 4000 кв. м в Гранд мол

Ретро Музеят, създаден от бизнесмена Цветан Атанасов, най-после си намери място и за радост на съгражданите, остава във Варна. Месеци наред ентусиастът и сподвижниците му търсеха подходящо пространство, независимо къде в страната.

В началото на декември самият той сподели, че е подписал договор с най-големия варненски мол и новината вече е факт: Тази пролет "врати ще отвори" първият музей в мол. Експозицията ще се разположи на 4000 кв. м, потвърдиха и от Гранд мол.

Хиляди експонати от различни области на обществения живот, технологиите и бита ще карат посетителите да си припомнят с усмивка времената на своето детство. А родените след  1989 г. ще могат да видят в оригинал символите на социализма, за които само са чували от разказите на родители, баби и дядовци.

Най-ярко сред реликвите от периода 1945-1989 година ще блести колекцията от над 50 автомобили от епохата с марките "Волга", "Москвич", "Шкода", "Трабант" и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях ще са изложени и популярните на времето мотоциклети "Симсон" и "Балкан". Звездата на ретро автосалона в музея ще е класическата "Чайка ГАЗ-13", лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП. Собственикът на музея Цветан Атанасов обещава до 2-3 години да удвои броя на реставрираните автомобили, защото те са неговата голяма страст.

Знаковите фигури на социализма също ще могат да се видят в музея във восъчен вариант – Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро и всички останали лидери на страните от лагера ще бъдат там. А за радост на почитателите на културата ще бъдат експонирани и фигурите на любимците от големия екран и сцената на няколко поколения българи - Емил Димитров, Парцалев, Калоянчев, Тодор Колев, Невена Коканова.

Почти всички най-желани от тогавашните деца играчки също ще намерят своето място в музея, както и култови предмети от бита като телевизорите "Опера" и цигарите "Слънце".

"Избрах да позиционирам музея в Grand Mall, защото това е най-доброто място във Варна, където най-много хора могат да видят колекцията ми – обяснява Цветан Атансов. – Аз съм варненец и милея за града, затова за мен е важно музеят да бъде в моя град. Самият аз имам прекрасни спомени от онова време, на 44 години съм, но имах вълнуващо спокойно детство, в което живях щастливо и затова всички неща, които събирам от тази епоха, ми доставят удоволствие. Спомням си с умиление за това време."