Молове стават офиси, супери се превръщат в цехове

Парите

13-12-2014, 12:14

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В Бургас и Варна търговски центрове вече бяха преструктурирани в офиси

Голямата конкуренция и свръхпредлагането на пазара на търговски площи у нас ще накарат някои от собствениците на молове да ги превърнат на офис центрове. Хипермаркетите ще бъдат използвани за леки производства или складиране, прогнозират от Forton. В Бургас и Варна търговски центрове вече бяха преструктурирани в офиси. Това се дължи на сложната ситуация в търговията на дребно и желанието на собствениците за по-голяма и дългосрочна сигурност дори и с цената на намалената доходност, смятат от консултантската компания, пише в. "Монитор".

Нейните експерти прогнозират още, че предлагането на търговски площи ще бъде в застой със само един мол в строеж в страната към края на 2014 г. Вероятността да започнат нови проекти е ниска поради насищането на пазара в повечето от големите градове и нивото на потреблението в по-малките, което трудно би оправдало строителството на молове. В резултат от нея част от площите ще продължат да отпадат от пазара.

Инвеститорите виждат възможности както в пазарите, в които търсенето расте, така и да извлекат изгода от процесите на преструктуриране. Поради това търсенето на имоти с инвестиционна цел ще остане силно и догодина.Както през 2014 г., така и през 2015 г. на инвестиционния пазар по-активни ще бъдат местните бизнесмени, които търсят незавършени офис или индустриални сгради на добри локации, които могат със свеж капитал да се завършат и да отговорят на търсенето на наемателите.

През 2015 г. в София офис проектите ще са най- привлекателни за инвеститорите. Очаква се търсенето на офиси да даде тласък и на новото строителство извън София. Пловдив, Варна и Бургас разполагат с човешки ресурс за изнесени центрове за обслужване на клиенти.

При индустриалните имоти интересът се насочва и към по-малки градове с промишлено минало и потенциал да предоставят квалифицирана работна ръка и инфраструктура. Най-търсени ще продължават да са логистичните площи в София и Пловдив.