Общината пак ще кърпи положението в Тубдиспансера

Животът

14-12-2014, 12:24

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Съветниците гласуваха "за" финансовата помощ, но поискаха спешни мерки за спасяване на болницата, която лекува цяла Североизточна България

За пореден път Община Варна ще отпусне средства за заплати на работещите в Тубдиспансера. Субсидията трябва да бъде гласувана на пленарното заседание на Общинския съвет в четвъртък. Сумата от 202 000 лева трябва да покрие неизплатените заплати от 1 май 2014 до 31 декември 2014 г. Тя ще бъде включена в актуализацията на бюджет за 2014 г.

„Това не може да продължава до безкрайност. Всеки декември, вече три години подред, имаме един и същ казус. Апелирам към здравната комисия да предложи някакви адекватни реформи“, коментира председателят на финансовата комисия към Общинския съвет Тодор Балабанов.

Различни варианти за спасяването на Тубдиспансера се обсъждат още от 2012 г., но нито един от тях не е приложен на практика. Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания е общинско предприятие, но за разлика от останалите здравни заведения в града със същия статут не успява да се издържа само с постъпления от Здравната каса. Тубдиспасерът, който има важната задача да издирва, диспансеризира, лекува и контролира жертвите на "жълтата гостенка", на практика обслужва болни от цяла Североизточна България. Въпреки това идеята варненската болница да стане четвъртият в страната център за интерактивно изследване на туберкулозата и до днес не е реализирана, въпреки че за нея настоява националният консултант по пневмология и фтизиатрия проф. д-р Петко Минчев. Сега такива центрове има само в София, Пловдив и Плевен. Кръвните проби на варненските пациенти се пращат в София и те чакат за резултатите и диагнозата няколко седмици. Ако здравното министерство одобри предложението, във варненския Тубдиспансер ще бъде оборудвана модерна лаборатория и туберколозата ще бъде доказвана в рамките на няколко дни. Работата по кръвните проби пък ще носи допълнителни приходи на здравното заведение, което сега получава едва 33 лева за болен на ден. Издъжката обаче е с близо 50 лева повече - 80 лева. Така всеки месец Тубдиспансерът се нуждае от 30 000 лева субсидия от общинския бюджет.

Не сработи и оздравителният план, който предвиждаше създаване на отделение за неспецифични белодробни заболявания, което да донесе приходи по клинични пътеки. Със същата цел 2 лаборатории трябваше да бъдат преместени в Медицинския център от стационара в Звездица. За целта общината трябва да инвестира за ремонт на помещенията на новото отделение с 15 легла 200 000 лева. Сумата трябваше да бъде компенсирана за 2 години с отпадане на ежемесечното дотиране на лечебницата от бюджета на общината.

През март, когато беше отпуснат поредния транш от общината от 75 000 лева за заплати, дирекция "Здравеопазване" предложи 3 варианта за бъдещето на болницата: запазване само на поликлиничната част от Тубдиспансера, която да се занимава само с имунизациите; реорганизация на дейността със сериозно съкращение на щата или закриване на болницата. За миналата общината е дала 414 000 лв., а от държавния бюджет са осигурени едва 334 000 лв.