Хотелите надуха цените преди Коледа

Туризъм

16-12-2014, 08:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Почивка в Охрид по-изгодна от новогодишен куверт у нас

Туристическите услуги за предстоящите коледни и новогодишни празници са поскъпнали с 3,5 на сто в сравнение в миналата година. Въпреки това броят на хората, които ще стегнат куфарите и ще тръгнат на път, се запазва. Това каза Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма.
Очаква се около 720 000 българи да напуснат домовете си за Коледа и Нова година и да се отправят на гости при роднини и приятели у нас или в чужбина, да отседнат в хотел тук или зад граница.

Около 560 000 ще са пътуващите българи на територията на страната. Приблизително 160 000 ще предпочетат да прекарат почивните дни зад граница. Ако нещо можем да отличим като ново за тази година, това е увеличеният брой на хората, които ще посетят близки и приятели зад граница, както и все по-засиления интерес на българите към СПА и уелнес курортите у нас.

Интересът към селищата с минерална вода е толкова голям, че туроператори вече звънят на хотелиери и ресторантьори с искането за стаи или места в ресторантите, но болшинството от тях са изчерпани”, заяви Драганов. За чужбина традиционно предпочитани и през тази година са съседките ни Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Ще се пътува и до Германия, Испания и Италия, където живеят не малко наши сънародници. Любителите на по-екзотичните воаяжи ще заложат на Дубай. В чужбина е по-евтино да се празнува Коледа и Нова година, отколкото в България, установи репортерска проверка.

За разлика от родните търговци, които преди празници вдигат цените тройно и четворно, в Европа има големи намаления. Заради коледно-новогодишната евтиния в белите страни дори нашите туроператорски фирми предложиха приемливи оферти за джоба на средностатистическия българин. Дори в нашите съседни балкански държави да посрещнеш празниците се оказва по-евтино, отколкото в родината.

Охрид е най-предпочитаната оферта и най-търсена за момента от нашенци. Четири дни по време на празниците струва 187 лв. с включена новогодишна вечеря. За сравнение само новогодишен куверт в български ресторант струва 100-120 лв. и това е евтина оферта. Виена е втората предпочитана дестинация. Екскурзия от шест дни струва 469 лв. В нея са включени пътуването с автобус, закуските и нощувките.

Бонус е екскурзия до най-голямото подземно езеро в Централна Европа - Зеегроте. Кувертът за новогодишната вечеря е само 40 евро. Оферта за Истанбул също е примамлива по време на Нова година – 209 лева. 269 лв. ще струва Коледата в Будапеща. В Солун Коледата ще излезе 226 лв., а във великолепната чешка столица Прага - 399 лв.
По-богатите могат да си изберат по-екзотични дестинации

цените на които също са приемливи. В Израел, където за всеки християнин е мечта да посрещне Коледа, цената е 1168 лв. Според статистиката решилите да купонясват извън дома за Коледа и Нова година ще похарчат общо около 350 милиона лева. Средно с около 255 лв. ще се раздели всеки българин, празнуващ в страната, а между 500 и 525 лв. ще струва празникът на човек зад граница. Миналата година около 300 000 софиянци тръгнаха на път преди коледните и новогодишните празници. Очаква се и тази година на 23 декември трафикът да е интензивен.