Опасни пасатори и електрически гирлянди дебнат от рафтовете

Животът

16-12-2014, 08:17

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Глобиха магазини с 20 000 лв. заради проблем с хладилници и телевизори

Едни от най-опасните артикули на пазара, при които се откриват и най-често нарушения, са пасаторите и електрическите гирлянди, които са често купувани този месец. Това каза председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. „ДАМТН е направила 2000 проверки през годината на всякакви електроуреди, като сме установили 52 групи стоки, при които има проблем, а 150 екземпляра от тях са сметнати за опасни и са унищожени.

Сред най-проблемните са артикули като пасаторите и електрическите гирлянди”, допълни Цанков по време на първата проверка на бяла и черна техника, която се осъществява съвместно с Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Екипи от инспектори заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева старателно разгледаха рафтовете на магазини за техника, за да проверят дали продуктите имат всички необходими маркировки и обозначения. „През годината са направени общо 876 проверки на бяла и черна техника, като са създадени общо 19 акта на стойност 20 000 лв.”, каза Даниела Везиева.

По думите й най-честите нарушения са били свързани с гаранционните карти и изпълнението на дадената гаранция, липсата на упътване на български език, както и на сервиз в България, ако продуктът е чуждестранно производство. Най-често тези нарушения са откривани при хладилниците и телевизорите.

Управителите на магазини пък напомнят на клиентите си да четат условията на договорите си и при нужда да искат тяхното разваляне. „Ако един продукт бъде даден на ремонт три пъти за едно и също нещо, то на четвъртия клиентът може да иска разваляне на договора или смяната на продукта с нов”, категорични са търговците.