Чакаме Брюксел да каже за "Южен поток"

Новините

17-12-2014, 07:44

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Възможни са 4 варианта, залагаме най-големи надежди на газовия хъб

Чакаме ясна позиция от Брюксел дали проектът „Южен поток” ще се случи или не. Това заявява в интервю за "Монитор" вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, ден след официалната правителствена визита в Германия.

"Канцлерът Ангела Меркел обеща да постави въпроса и да настоява за вземането на решение по този въпрос още в края на тази седмица, тъй като това не е проект между България и Русия, а между ЕС и Русия", коментира Дончев.

Според него не е морално, нито финансово обосновано страната ни да плати цялата сметка за провала на този проект само защото е лоялен, надежден и предвидим партньор на ЕС. "Изходът зависи от това къде Русия и ЕС ще намерят пресечна точка. Това, за което настояваме ние, е да има ясна европейска позиция по въпроса. Отговор в стил "ще анализираме ситуацията още една година" не ни устройва", подчерта Дончев.

По думите му има няколко възможни сценария. Първият е "Южен поток", който бе отписан от руския президент Владимир Путин да се случи по първоначално предвиденото трасе, а вторият – той да бъде безвъзвратно загубен. Реализирането на алтернативен проект - "Син поток плюс" или "Южен поток 2" е друг възможен сценарий, но според анализите на кабинета той бил особено вероятен. Затова от седмица България лансира идеята за създаването на газов хъб край Варна.

"Един такъв проект има голям потенциал На първо място той дава възможност за доставки на руски газ по новото трасе, а на второ - в доставките и преноса на газ могат да се включат и други източници. „Защо не в даден момент в този хъб да се включи и българският добив на газ в Черно море", попита Дончев. Според него не ставало дума само за техническо съоръжение, кранове и разпределителен център.

Зад изграждането на един такъв хъб имало още много неща – държавата, в която ще бъде изграден например, трябвало да гарантира абсолютна сигурност, стабилност и прогнозируемост. "В този смисъл изграждането му на територията на страната ясно показва ангажиментите и задачите, които има пред себе си българското правителство", отбеляза вицепремиерът

"Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Свободата е в енергийната ефективност. Бъдещето е в иновациите", заяви вчера пък президентът Росен Плевнелиев при откриването на националния иновационен форум "Иновационен дневен ред за устойчив растеж". Според него, ако българските политици досега са отделяли за иновации и енергийна ефективност такива ресурси, каквито за т.нар. голям шлем, България щяла да бъде много по-напреднала и модерна държава.