Бихте ли пили кафе с масло? Напитката претендира да топи килограми

Животът

17-12-2014, 09:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експертите са на противоположни мнения дали кафето с масло е полезно за здравето

Нова мания обхвана пиещите кафе, които започнаха да смесват две супени лъжици масло със сутрешното си напитка, с надеждата да повишат енергията си и в същото време да намалят теглото. За новата диета пише Daily Mail

Идеята за "масленото кафе" набира все по-голяма популярност сред любителите на кофеиновата напитка. Неин автор е Дейвид Аспри, който съветва да се добавя кокосово масло, към сутрешната чаша кафе.  Кокосовото масло  се състои от сурови наситени мазнини, които съдържат главно средно-верижни мастни киселини, които тялото може да метаболизира ефикасно и бързо да превърне в енергия.

Аспри, твърди че напитката е пълна с много полезни мазнини, които вдигат енергийните нива в продължение на най-малко шест часа. В същото време кафето с масло подобрява когнитивните функции и помага за намаляване на сантиметрите в областта на талията.

Аспри разказва, че открил силата на "масленото кафе" на върха на планината Кайлас в Тибет. След това откритие той започнал да произвежда кафе със смес от кокосово и палмово масло, които се усвояват много по-бързо от другите мазнини и повишават енергията многократно. 

Модата, която тръгна от САЩ в момента набира скорост във Великобритания. Големите търговски вериги за кафе вече имат свои версии на масленото кафе и ги добавят в менюто. 

Феновете на странната напитка се кълнат, че тя е ефективна и ги държи сити и енергични в продължение на целия ден. Други обаче споделят, че кафето с масло е твърде мазно и предизвиква  повръщане. 

Критиците твърдят, че няма стабилни научни доказателства за ползата от масленото кафе и се опасяват, че рецептата е един от най-големите маркетингови трикове на века.

Диетолозите предупреждават и че тези, които пият кафето подменят традиционната питателна закуска с нещо, което е с ниско съдържание на основни хранителни вещества. А някои твърдят, че маслото е с високо съдържание на наситени мазнини и това повишава нивото на холестерол в кръвта и следователно увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Въпреки това, според други проучвания, наситените мазнини са несправедливо демонизирани. Изследване, публикувано в американското списание за клинично хранене през 2010 г., не намира доказателства, че наситените мазнини са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Странната напитка е популярна отскоро в САЩ и Великобритания, но тя от години се използва по света. Освен тибетците, от които Аспри е почерпил идеята за рецептата, етиопците също често добавят масло в кафето си. В Сингапур пък кафеени зърна биват пържени в тиган с масло и едва след това от тях се прави напитка.

Въпреки това диетолозите остават разделени по въпроса с масленото кафе. Според диетоложката д-р Зои Харком режим с подхранване с мазнини е много по-здравословен от масиран прием на въглехидрати. "Идеята за добавяне на наситени мазнини да кафето е в разрез с принципите на здравословното хранене и дългосрочно управление на теглото", контрира обаче д-р Азмина Говинджи, също диетолог. И докато учените спорят за полезността и ефективността на масленото кафе, рецепта за него добива все повече популярност. 

Ако и вие решите да опитате кафе с масло ето и рецептата за него. Всяка сутрин слагате в кафето си две супени лъжици кокосово масло. Разбърквате добре и пиете. Някои слагат и една лъжичка канела за по-добър вкус, което е допълнителна екстра.