Днес Европейският парламент гласува помощта за "Аспарухово"

Животът

17-12-2014, 09:07

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

От 125 млн. евро за пострадалите от природни бедствия през последните 2 години 5 млн. евро са за Варна

Европейският парламент ще гласува днес на сесията си в Страсбург предоставянето на повече от 126 милиона евро хуманитарна помощ за пострадалите от природни бедствия в ЕС. От тази сума над 10.5 милиона са предназначени за България.

Останалите държави, които ще получат подкрепа, са Италия, Гърция, Словения, Хърватия и Сърбия.

Средствата са предназначени за справяне с последиците от природните бедствия през миналата и през настоящата година. Помощта трябва да бъде утвърдена и от Съвета на ЕС.

Помощта от вропейския фонд „Солидарност“ има принципното одобрение на ЕК и остава да бъде одобрена от Европейския парламент. Отпуснатите средства за България в размер на 10.4 млн. евро са малка част от исканите от страната ни 300 млн. евро за пострадалите от бедствия общини и това ще наложи разпределение на приоритетните проекти, заяви през ноември във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Реалното изпълнение на фонда ще се ръководи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"За целта ще бъде изградено до 20-ти декември специално звено, което да движи нещата. За да може от следващата година да започне тяхното предоставяне. Занапред ще се работи по разпределението на средствата между пострадалите общини, тъй като няма как да бъдат реализирани всички заявени проекти. Измежду подадени проекти за Варна най-важно и приоритетно ще бъде изграждането на двата охранителни канала в Аспарухово по улиците "Горна Студена" и "Моряшка". Проектите за тях са готови. Необходимите средства са в размер на 10 млн. лева", уточни Павлова.

Досега Варна е получила около 4,1 млн. лв. от държавата за остраняване на последиците от потопа в "Аспарухово". Все още се очакват компенсации за средствата, които общината вложи във възстановяване на инфраструктура нв пострадалия квартал и за укрепване на новообразуваните свлачища след потопа на 19 юни.