Каним китайци да строят пътища у нас

Новините

18-12-2014, 07:18

Снимка:

eu

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пекин навлиза в ЕС през Балканите

Основните ни пътни проекти, за които търсим инвестиции извън еврофондовете, представи строителният министър Лиляна Павлова в Белград, съобщиха от МРРБ. Това стана в рамките на Икономическия и търговски форум Китай - Централна и Източна Европа.

Сред основните проекти, предлагани за публично-частно партньорство са автомагистрала "Черно море" и връзката на България с Румъния при Видин. "Планираме изграждането на скоростен път Видин-Ботевград", поясни българският министър.

Като трети приоритетен проект за ПЧП министър Павлова посочи връзката между Русе и Велико Търново. По думите й стратегически важен и приоритетен както за България, така и за Сърбия е проектът по коридор 10 за автомагистрала АМ "София-Калотина". "Важен проект е и връзка към три европейски коридора за скоростния път "Рила", обясни Лиляна Павлова. В Белград тя поясни, че през територията на България минават 5 от десетте европейски коридора, които са пряка и бърза транспортна връзка на Европа с Азия.

Министър Павлова из­­ползва повода и благодари на инвеститорите, които са част от китайската делегация, за една от най-големите инвестиции в Бъл­гария, започнала преди три години и завършена през настоящата на територията на "Девня цимент". Тя е на стойност около 150 млн. евро. Регионалният министър покани и други представители на китайския бизнес за съвместни инициативи през следващата година.

Около 10 милиарда долара се очаква да бъдат разпределени от Китай в редица регионални проекти на Балканите, стана ясно на форума. Според експерти може да възникнат проблеми в случаите на инвестиции във финансирани от държавата програми, при което могат да бъдат нарушени регулациите на ЕС за конкурентност. Повечето икономисти в Белград по време на форума в кулоарите изразиха мнение, че главната цел на Китай е да пласира най-добре своите продукти на европейския пазар, а Балканите са предимно транзитен район за експанзията им към по-богатите страни от ЕС.

Министър Божидар Лукарски: Предлагаме безмитен внос на оборудване
България отдава важно значение на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-важен резултат би бил увеличаването на китайските инвестиции в България и разширяване на двустранната търговия", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на форума в Белград.

"България може да предложи редица предимства на китайските компании като място за бизнес и инвестиции", посочи министър Лукарски. "Има възможност за 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти над 2,5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места".

Той подчерта, че страната ни е сред лидерите в ЕС по най-нисък бюджетен дефицит и публична задлъжнялост. Продължаваме да прилагаме и най-ниските данъчни ставки в Европа. Лукарски посочи още, че страната ни желае да привлече китайски компании да инвестират в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа. Друг проект, лансиран от министъра за инвестиции, е първият научно-технологичен парк у нас - "София Тех Парк".