Кръчмите изкараха алергените в отделни менюта

Животът

18-12-2014, 07:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Листата прилича на кръстословица, но върши работа

В отделни менюта вече са записани алергените, които се съдържат в храните на някой ресторанти. Това стана ясно вчера при внезапната проверка на екип от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в който се включи и шефът на ведомството проф. Пламен Моллов. В инспектираното заведение бяха описали цялото си меню в таблица, от която с малко повече желание всеки заинтересован може да разбере дали ще си поръча манджа, която е опасна за него. Срещу различните блюда с кръстчета е отбелязано наличието на алергени, но списъкът с опасните вещества се намира на друга страница, а не в същото зрително поле, което би улеснило доста хората, интересуващи се от съдържанието.

Европейският регламент 1169, който се отнася за етикетирането на храните, влезе в сила от миналата събота. От хранителната агенция са започнали тематичните проверки, които са свързани с новото етикетиране, вече се проверяват и заведения за хранене. "В един начален период, агенцията по храните ще осъществява контрол с по-меки мерки, основно ще предписва определени препоръки, когато има несъответствия, ще спира реализация, но няма да има финансови санкции", каза проф. Моллов.

Според новия регламент всяка храна, която се произвежда в дадено заведение, трябва да бъде с обозначение за наличието на алергените – това може да са яйца, лактозата в млякото, някои ядки и семена – синапено, ленено, рибата също може да бъде алерген.

Всеки търговец обаче трябва сам да реши как да предостави необходимата информация, защото европейските законотворци не са уточнили ясно тези изисквания. Дълъг период от време, вероятно от три до шест месеца ще продължат тематичните проверки на инспекторите от хранителната агенция, стана ясно още от думите на проф. Моллов.

Досега са провеждани срещи с представителите на туристическия бранш, както и на различните браншове от хранителната индустрия. Санкциите за пропуски в етикетирането обаче са само от общ характер и са разписани в Закона за храните, като за първо нарушение от физическо лице наказанието е между 250 и 500 лева, за фирма - от 500 до 1000 лева и до3 000 лева за повторно нарушение. Проверената вчера кухня вчера беше в добро състояние, установиха от БАБХ.

За какво трябва да ни информират
1. Зърнени култури, съдържащи глутен
2. Ракообразни и продукти от тях
3. Яйца и продукти от тях
4. Риба и рибни продукти с изключение на рибен желатин
5. Фъстъци и продукти от тях
6. Соя и соеви продукти с изключение на напълно рафинирани соево масло и мазнина
7. Мляко и млечни продукти, включително лактоза
8. Ядки - бадеми, лешници, орехи, кашу, пеканови ядки и др.
9. Целина и продукти от нея
10. Синап и продукти от него
11. Сусамово семе и продукти от него
12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg;
13. Лупина и продукти от нея;
14. Мекотели и продукти от тях