БДЖ слиза от релсите

Новините

19-12-2014, 07:58

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Автофирмата се прави заради предстоящото закриване на 100-140 нерентабилни влака

Обмисля се възможността БДЖ да направи собствена автобусна фирма, с която да превозва пътниците по закритите нерентабилни линии. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски. Автобусите ще довеждат пътниците от отдалечени селища със спрени влакове до гарите и спирките, през които минават жп композиции.

"Идеята е да се създаде една транспортна компания към БДЖ за автобуси или бусчета, която в най-губещите, най-нерентабилните направления да бъде довеждащ транспорт до основните спирки и гари. Не можем физически да го реализираме толкова бързо, ще работим поне в рамките на следващата година по този въпрос", каза Московски.
Автофирмата се прави заради предстоящото закриване на 100-140 нерентабилни влака. Още преди седмица Московски се оплака в парламента, че субсидията за пътническите превози, която всяка година е 180 млн. лв., през 2015 г. се намалява на 140 млн. лв. Това щяло да принуди жп превозвача да съкрати към 140 от общо 600-те влака в разписанието, както и да доведе до съкращение на около 1500 души персонал.

Според новия колективен трудов договор, който действа в железниците от август, съкращаването на всеки човек трябва да се съгласува предварително със синдикатите, но това не важи за намаляването на влакове. "Съкращенията се налагат, дори ако парламентът размисли и върне липсващите 40 млн. лв. субсидия. Причината е, че съкращенията водят след себе си до други разходи, например обезщетения и трябва да бъдат извършени в рамките на 2015 г.", каза пред "Труд" шефът на "БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров.