В ТЕЦ "Варна" започнаха съкращенията

Мисия Варна

19-12-2014, 15:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ТЕЦ "Варна" затваря на 1 януари 2015-та

ТЕЦ "Варна" няма пари за горива

След спирането на топлоцентралата на 31 декември, в първия ден на Новата година 90% от персонала ще бъде освободен

Съкращенията в ТЕЦ "Варна" вече са започнали и от 1 януари 90 % от персонала ще бъде освободен, съобщи днес Христо Христов, председател на синдиката в топлоцентралата. Една много малка част ще работят до 7 януари, след което ще останат общо 86 работници и служители. Проведени са много срещи в съответните министерства, но от тях няма резултати и на 31 декември централата ще спре да работи, обясни още Христов.

"Силно сме обезпокоени, централата е позиционирана така, че да може да гарантира енергийната сигурност на Североизточна България. Преди двайсетина дни имаше снеговалеж в Северозападна България и след скъсване на далекопровод хората останаха без ток десет дни. В този контекст ще се затвори ТЕЦ, ключов за енергийната система на страната. Това е и становището на всички браншови организации, но никой не обърна внимание на продължаването на работата на ТЕЦ "Варна", посочи Христо Христов. Той допълни, че работниците желаят съдействие от всички политически партии, защото явно те имат голямо значение в България.

"След 1 януари в България ще бъде отворен свободният пазар на електроенергия, което е един закъснял акт. В страната има частни търговци на ток – те са около 50 фирми. Те ще си купят електроенергия от най-евтиния производител – АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица - Изток" 2, а скъпата енергия – от възобновяеми източници, фотоволтаици и от американските централи, ще остане в микса, който ще се плаща от българския народ, това е другото обезпокояващо", допълни още Христо Христов.