Евродепутат спаси измъчваният Веско

Животът

20-12-2014, 20:01

Снимка:

Личен архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Емил Радев купи коня и му намери нови стопани

Бит и недохранван кон беше спасен от евродепутата Емил Радев, който купи животното и му намери нови - по-грижовни стопани.

За случая в община Аврен Емил Радев научил като член на интергрупата за защита на животните в Европейския парламент. В началото на миналата седмица там постъпила жалба от англичанина Стюарт Еймс, който от години живее в Аврен. Той алармирал евродепутатите, че неговият съсед Петър измъчва своя кон, отглежда го в мазе и изобщо не го храни. Съдбата на коня Уолтър трогнала всички англичани, които живеят в общината. В продължение на 17 месеца те търсили решение на проблема, като се обръщали към различни институции, в това число и към полицията. Поради липсата на резултат Стюарт Еймс решил да се обърне за помощ и към Европейския парламент. Запознавайки се със случая, Емил Радев се свързал с кмета на Аврен Емануил Манолов и с неговото съдействие откупил животното от досегашния му собственик. Днес конят Уолтър, който по документи се казва Веско, бе официално дарен на Стюарт Еймс. Англичанинът с радост ще се грижи за него и дори е готов да отглежда и други животни, които са били подложени на подобно насилие. Кметът на Аврен разказа, че предишният кон на досегашния собственик на Уолтър е починал от недохранване, впрегнат в каруцата.

„България се нуждае от законодателство, което да гарантира мерки срещу случаите на насилие върху животни. Наказателният кодекс може да бъде приложен, но само при убийство или осакатяване на животно по особено жесток начин. Всички останали противообществени прояви, свързани с нехуманно отношение към животни, остават ненаказани”, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Време е в България да бъде създадена структура, подобна на зоополиция”, каза още той. По думите му обществото не трябва да проявява търпимост към случаите на насилие върху животни, защото тази агресия би могла да се прехвърли и върху хората. Радев се позова на съдебната практика, като цитира случай на осъден за убийство, в чийто телефон са били открити стотици снимки на измъчвани и избивани котки. Евродепутатът настоя и у нас да се създаде структура, каквато има в почти целия Европейски съюз, за да се предприемат административни и наказателни мерки не само срещу случаите на агресия върху животни. „Звеното би могло да контролира още как се използват държавните и общинските пари за приемниците за безстопанствени животни, как се поддържат програмите за ограничаване популацията на бездомни кучета и котки и как се използват средствата, които идват от неправителствения сектор”, допълни Радев.

„Полицията е достатъчно ангажирана, а освен това, тя няма и компетентността да вземе отношение при насилие върху животни. Благодарение на бързата реакция на кмета Емануил Манолов успяхме да разрешим казуса с коня Уолтър, за който бяха сезирани евродепутатите”, коментира Емил Радев. Той изтъкна, че проблеми като този има и в други страни, но у нас липсва механизъм за ефективни действия на институциите. „Не може всеки път да сезираме европейските институции, защото това вреди на имиджа на България”, категоричен бе евродепутатът. Заедно с екипа си той е проучил европейската практика. „Този анализ ще бъде предаден на депутатите в Народното събрание, за да вземат мерки за създаването на звено, което да действа при подобни брутални случаи на насилие. В момента, ако ветеринарният лекар не констатира сериозни поражения върху животното, никой няма да направи нищо по въпроса. На тези, които упражняват насилие върху своите домашни животни, най-малкото би трябвало да им се наложи санкция и да им бъде забранено да отглеждат каквито и да било животни”, убеден е Радев. Той информира, че Европарламентът е приел резолюция, която изисква страните членки да вземат мерки в тази посока. „Обсъжда се регламент включително и по отношение зоопарковете, тъй като много от тях не предлагат необходимите условия за живот на своите обитатели”, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.