15 дрехи, които не бива да обличате през 2015-а

Животът

21-12-2014, 12:50

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Прозрачните тоалети са в черния списък на това, което не трябва да обличате през цялата 2015-а.

Кройката на дрехите, цветът и формата на чантата - за тези неща мислят дизайнерите цяла година, пише "24 часа".

Всяка година излиза класация с най-актуалните дрехи, но често има и антисписък, т.е. дрехите, с които ще сте пълно демоде. Този не претендира за пълна обстойност. Но ето с кои 15 облекла човек не бива да се облича през следващата година, ако иска да изглежда добре.

А заради кои 15 дрехи може да ви наричат "трендсетър" - човек, който има пълно влияние и диктува модата, както и всичко, което ще си струва през идната година, четете в новото списание "Тренд" - навсякъде по вестникарските будки.

1.Оби колан

Това е широк колан без катарама. Стеснява се към краищата, за да могат те да се завържат отпред на талията. Нарича се оби - от колана, който е част от кимоното.

Традиционните оби колани са дълги 4 м и широки около 60 см. По принцип за всекидневието се правят в по-практични размери, но през 2015-а моделът липсва от колекциите на изявените дизайнери.

През изминалата година продажбите на дънки в Америка паднаха с около 6%, което накара дори и големите производители да се притеснят.

Разбира се, този спад не е драматичен. Но компаниите започнаха вече да се борят с тенденцията, като правят редизайн на класическия модел. Продължават да предлагат панталоните от деним, който обаче е по-тънък и по-мек от стандартния памучен плат. Кройките са със средно висока талия и леко отпуснато дъно като на потури.

3. Прозрачни дрехи

Май никога досега гафовете на червения килим в Америка не са били толкова много, както през последната година. Заради холивудските звезди, които носят прозрачни тоалети на официални церемонии, през които издайнически се виждат части от тялото им, в речника с модни термини има нова дума – сайдбуб. Това е игра на думи (от англ. side и boob – страничен гаф, а на жаргон boobs е гърди. На български се нарича ВЦПР – виж ми циците през ръкава). Така че радостта от това да се носят прозрачни дрехи свършва с критиките от модните редактори. Всъщност прозрачните тоалети са в черния списък на това, което не трябва да обличате през цялата 2015-а.

4. Необарок

В модата това е стил, свързан с богато орнаментирания и пищен, но хармоничен архитектурен стил със същото име от края на XIX век. Необарокът комбинира бароковите структури с естетическите норми, популярни по времето на последния германски кайзер Вилхелм. Парижката Гран Опера е пример за този стил, а в дрехите – златни бродерии, диадеми с камъни, както и принтове на сгради от този период. Ето тези дрехи бяха много актуални в последните 2 години. Дори големи дизайнери направиха цели колекции, посветени на този стил. През 2015-а обаче не е сред хитовете.

5. Гаучо панталон

Панталони с широки крачоли, които са с дължина до коляното и дори го покриват. Приличат на пола-панталоните, но големите в модата го наричат гаучо - от наименованието на жителите на пампасите в Южна Америка.

Този стил беше за кратко, но силно рекламиран от големите модни компании през 2014-а. Дизайнерите се опитаха да го наложат, само че абсолютно безуспешно. Недостатъците са, че беше пуснат в колекциите за студено време, т.е. трябваше да се носи с ботуши. Тази комбинация прави краката да изглеждат по-къси, а силуетът – тромав.

6. Флатформи

Това са обувки с висока и равна подметка (съчетание от английските думи flat и platforms). Преди ги наричаха и тип танк. Защото са груби, а в повечето случаи и неудобни.

Този модел категорично не се вписва в модерните модели за 2015 година. Сега всички обувки са равни или с ток. Тази година акцентът е в него – прозрачен, украсен с 3D орнаменти или верижки.

7.Минирокли

За първи път се появяват в бутика на английската моделиерка Мери Куант през 60-те години. Някои предпочитат да свързват дрехата с името на френския дизайнер Андре Куреж, който впрочем ги въвежда във висшата мода в съчетание с високи бели ботуши и колан. Списание “Вог” смята, че създателят им е Джон Бейтс. Каквато и да е истината, факт е, че в онези години дрехата е голяма сензация.
През 2015-а обаче всяка жена с минирокля ще минава за зле облечена, освен ако не е на 20 години.

Това е обикновена плетена шапка, а в последните години у нас е популярна с наименованието бини (от англ. beanie – шапка без периферия). Иначе съществуват много варианти за името им. Някои ги наричат и бобкап.

Моделът наистина е много популярен сред учениците, но не е позволен за техните родители.

Тийнейджърите оставят върха на плетената шапка да виси в задната част на тила. А може да се носят и плътно прилепнали върху главата. 
По принцип тези шапки се правят от вълна, но в масовите магазини са изработени от синтетични влакна

9. Туника

Туниката е дрехата, която няма да се носи през 2015 година. Беше актуална преди 5 години, но сега е изместена от роклите.

Туниките са ефирни, прозрачни, плетени и почти винаги без подплата. Затова са много неудобни – очертават формите на тялото, а долната част се наелектризира около краката. Моделите, които едва прикриват ханша, се носят само от тийнейджърките.
Неудобството на тази дреха е, че се комбинира трудно – според стилистите туниката може да се носи над плътен едноцветен клин. От онези, които са минимум 70 дена. За цвета спор няма. Клинът трябва да е в тъмната гама и в никакъв случай фигурален.

10. Ботуши над коляното

Безспорно най-големият акцент е височината им - те са около 15 см над коляното. Ето този модел, който у нас се нарича чизми, а в Америка - ботуши ОТК (абревиатура на оver the knee - от англ. над коляното), е сред най-оспорваните тенденции за студените дни. 
Те са достатъчно добри за големите звезди, които ги носят навсякъде. Но това не означава, че могат да бъдат обути от всеки. Във всекидневието изглеждат нелепо. Дори някои от моделите на ниска подметка приличат повече като взети от реквизита на филмите за Робин Худ, отколкото на модни обувки.

11. Яка мандарин

Приличат на полуполо. Стилът произхожда от облеклата на бюрократите в правителството на имперски Китай, които се наричат мандарини.

Всъщност блузите с т.нар. яка мандарин бяха изключително модерни през 2013-а и 2014-а, но си остават там. Сега блузите са със стандартно обло деколте или висока поло яка. Яката мандарин присъства предимно в бебешките колекции.

12. Прозрачни чанти

Те са изработени от PVC (прилича на прозрачна плътна найлонова материя), имат две къси дръжки – обикновено са от кожа, за да са по-удобни за носене. Имат само преграда и правоъгълен калъф за телефон. И бяха актуални през последните две години. Трябва да си останат там.

Ще са модерни единствено прозрачните модели, предназначени за плажа. Но във всекидневието е лош пример.

13. Джели

Така се наричат обувки, изработени от PVC, материята е полупрозрачна, но има цвят, а често и блясък, подобно на желе. Оттам идва и името (от англ. jelly e желе), но и у нас ги наричат просто джели.

Всяко лято са много актуални, защото са леки, удобни и евтини. Липсват обаче от колециите на големите модни дизайнери за 2015-а.

14. Фрак дължина

Това са рокли, поли и ризи, които в задната част са по-дълги, а отпред – къси. Всъщност това са т.нар. фрак дължини, тъй като много наподобяват мъжкото официално облекло.
През 2015-а асиметричните дължини ще са на мода, но в обратния вариант – отпред дрехите са по-дълги, а отзад – къси. Приличат на готварски престилки. По време на Седмицата на модата в Ню Йорк бяха показани като част от водещите тенденции за топлите дни на 2015 година.

15. Връхни дрехи с качулка

Худи (от англ. hoodie - качулка) е връхна дреха с качулка. Това название се използва отпреди 20 години. Обичайно тези дрехи имат шнур за регулиране на деколтето. Но през 2015 година качулката липсва като елемент от колекциите на изтъкнатите дизайнери. Позволена е само за представителите на хип-хоп културата. Те ги носят поне с 2 пъти по-голям размер във видеоклиповете си.