Възможни са евросанкции заради регионалните депа за отпадъци

Новините

21-12-2014, 17:20

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

21 се изграждат, но много се бавят заради обжалвания на процедурата

Опасността България да бъде санкционирана от Европа заради регионалните депа не е отминала, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред журналисти при посещението си днес в село Ракитница, Старозагорскоцитирана от БТА.
Тя припомни, че Европейският съд започна наказателна процедура срещу страната ни заради регионалните системи за управление на отпадъците, които не са в съответствие с европейското законодателство. На някои места не са премахнати и старите сметища.
Министър Ивелина Василева инспектира заедно с областния управител инж. Георги Ранов и кмета на Стара Загора Живко Тодоров строителството на регионалното депо край старозагорското село Ракитница, което ще обслужва населението на 12 общини от региона. Крайният срок за изпълнението му е юли 2015, но срокът се удължава до края на следващата година.
В България сега се изграждат 21 регионални системи за управление на отпадъците и на много места има забавяне, главно заради продължаващи обжалвания на процедурата. Забавяне има на строителството на депата в районите на Самоков, Ямбол и Бяла, Русенско.
МОСВ е създало система за строг контрол, мобилизация на силите и помощ при изграждането на тези обекти. Разплащането на вложените средства ставало 2-3 дни
след обработката на предоставените в министерството документи.
Депата се изграждат с пари по оперативната програма "Околна среда" на Европейския съюз. За програмния период 2007-2014 г. за България бяха предвидени 830 милиона лева, за следващия програмен период до 2020 г. по същата програма за страната ни са налични 524 милиона лева за надграждане на регионалните системи за управление на отпадъците.
България е готова да осигури и свои средства за ускорено закриване на старите сметища, за да навакса забавянето в изпълнението на европейското законодателство, увери министър Василева.
До края на годината междуведомствената работна комисия, която бе сформирана със заповед на премиера Бойко Борисов след последните наводнения, ще излезе с предложения за промени в Закона за водите, обяви екоминистърът.
Ивелина Василева посети и Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора и обяви, че МОСВ им осигурява 253 хиляди лева. Предвидените средства са за 2015 г., като с тях ще се осигури ветеринарно медицинско обслужване, основни храни, добавки и пособия за дивите животни.
Спасителният център за диви животни е специализирано звено от дейността на "Зелени Балкани", свързано с рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени диви животни. Центърът е създаден в периода 1990–1994г. от "Зелени Балкани" като Център за редки и застрашени видове, с идеята да се приемат бедстващи диви животни от цялата страна. По-късно е обявен и официално за спасителен център със заповед на министъра на околната среда и водите.