17° на Бъдни вечер, за Нова година - дъжд и сняг

Животът

22-12-2014, 08:11

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Настъпи астрономическата зима

Необичайно топло ще е по коледните празници

На 24 декември най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса, а на места ще достигнат до 17 градуса. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Астрономическата зима, която настъпи тази нощ, идва със силни северозападни ветрове, които в Дунавската равнина и по планинските райони достигнаха над 80 километра в час. И утре ще е ветровито, но с по-ниски скорости на вятъра.

Облаците ще са разкъсани, без валежи. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса, но заради вятъра ще ни се струва, че е по-студено, обясни метеорологът. Във вторник отново ще духа западен вятър. Временно ще се усилва в Северна и Източна България, но пък ще е слънчево. Денят ще започне с температури около нулата, но в ранния следобед живакът ще се покачи до 9-14 градуса.

Слънчево ще е и на 24 декември, а температурите ще се покачат с още 2-3 градуса. Само по долината на Струма и Места ще има мъгли, но още преди обед ще се разсейват. На Коледа ще се редуват слънце и облаци. Ще е по-хладно, но с високи за сезона температури - между 8 и 13 градуса. На 26-и температурите ще продължат да падат, а облачността ще се увеличава. Предимно облачно ще е и на 27-и.

Очакват се превалявания от дъжд, но температурите ще продължат да се понижават и в Северна България и по високите полета дъждът е възможно да премине в сняг. В последния ден от коледната седмица валежите ще спрат. Облачността ще се разкъса, но ще е ветровито и студено. Ще последва затопляне, което в народната метеорология е наречено предновогодишно, обясни Симеон Матев. Температурите ще са по-високи от обичайните за края на годината.

Около Нова година се очаква влошаване на времето с валежи, които ще продължат и в началото на януари. Все още е ранода се каже къде и колко ще вали, както и дали ще вали дъжд, или сняг.