Подземни контейнери сменят миризливите камари във Варна

Мисия Варна

22-12-2014, 09:28

Снимка:

в. Монитор

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Пилотният проект стартира през февруари от "сметището" до хотел "Черно море"

Експериментално поставяне на подземни контейнери за смет започва във Варна. Това съобщи кметът Иван Портних пред Радио Варна. Пилотният проект ще стартира в края на февруари 2015г. Той предвижда да бъдат поставени 10 подземни контейнера за боклук. Първите ще са на ул. "Стефан Караджа" - до хотел "Черно море", където няколкото перманентно препълнени кофи замърсяват целия район.

Ако проектът се окаже успешен, подземни контейнери ще бъдат поставени първо в централната част на Варна, а след това и в другите райони.

"Предимствата на подземните контейнери са много - боклукът не се вижда, няма неприятни миризми около кофата и е чисто. Отвън гражданите ще виждат само отвора, откъдето ще могат да изхвърлят боклук. Нито граждани, нито безстопанствени кучета ще имат достъп до отпадъка, който постъпва под земята. Не на последно място се освобождава и пространство, което в доста случаи създава проблем в трафика", обясни още Портних.

Той предупреди, че изграждането на подобна система има и редица спънки – като съобразяване със съществуващата вече подземна инфраструктура, не малката цена и др.

В София вече има подземни контейнери на Женския пазар. Предвижда се такива да бъдат монтирани и на бул. „Витоша” и на ул. "Солунска". За старта на проекта там бяха отпуснати 50 000 лева.

В подземните контейнери боклукът се пресова под собствената си тежест и към момента на извозване заема по-малък обем. Херметичността на контейнерите предпазва околната среда от замърсяване, включително от неприятни миризми, а понижената температура на почвата в дълбочина, препятства разпространението на бактерии. Специалният капак пречи на проникването на малки животни и птици.

Системата позволява по-рядко извозване на отпадъците, което я прави и по-икономична. Въвеждането й позволява и нова схема за плщане на такса "смет". В някои европейски държави, достъпът до подземните цистерни е организиран чрез карти, за да могат потребителите да заплащат точно толкова, колкото боклук изхвърлят. Контейнерите могат да бъдат оборудвани също с везни и сензори, за точно претегляне и идентифициране на отпадъците. Контейнерите могат да бъдат пригодени и за разделно събиране на отпадъците.

Когато бях избран за кмет, заварих концесионните договори със сметопочистващите фирми. Една част от тях изтичат в средата 2015 г., други в началото 2016 г. Вече готвим процедура за избор на нови изпълнители. Категорично искам да подчертая, че ще настояваме за нови автомолоби от висок евроклас, нови съдове, внедряване на подземни контейнери, увеличаване на кратността на сметопчистването. Още от встъпването ми в длъжност налагам сериозни санкции на фирмите, но резултатите не са задоволителни”, каза още по темата за боклука кметът Портних. Той припомни и че половината от план-сметка „Чистота” – около 10 млн. лв., ежегодно отива за завода за отпадъци в Езерово. „Нужни са по-модерни технологии – вече има такива, които намаляваткрайния отпадък  до 3-5 %. Всичко друго може да се преработва - на метан, ток, пелети. И вместо да плащаме милиони, заводът може да въведе нови технологии и той да плаща на общината за това, че ползва боклука, от който печели след преработката му. Така ние ще имаме повече пари за поддържане на чистотата в града”, заяви кметът.