Какви елхи предпочитат в различните страни

Животът

22-12-2014, 13:52

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Оказва се, че критериите за избора на коледно дърво съвсем не са толкова прости

С наближаването на Коледа елхите се превръщат в една от най-търсените стоки на пазара по цял свят. Не навсякъде обаче представата за идеалното коледно дърво е еднаква. Какви са предпочитанията в различните страни и как датски производители се опитват да отговорят на изискванията, споделят колегите от БНТ.

Голяма, зелена и блестяща. Какво друго може да се иска от една елха? Оказва се, че критериите за избора на коледно дърво съвсем не са толкова прости. Във всяка страна представата за идеалната елха е различна.
Французите предпочитат малко дръвче. Руснаците пък са на другия полюс – искат огромна елха, с която да демонстрират богатството си. В Холандия най-ценени са дърветата с по-редки клони, защото на тях най-добре се виждат играчките и гирляндите. Дания, като един от най-големите производители на елхи, се опитва да отговори на специфичните изисквания на всеки пазар.

Бернт Йохан Колет, датски производител на елхи: "Коледните дървета са като хората – има високи, ниски, едри и малки. Но ние производителите искаме симетрични дървета, за да не изхвърляме половината от продукцията си."За създаването на идеално оформената елха, според различните критерии, производителите се обръщат за помощ към учените, информира още БНТ. В Университета на Копенхаген се провежда експеримент, чиято цел е да се намери начин симетричните дървета да се клонират и да се направят по-устойчиви. Албин Лобо, учен в Университета на Копенхаген: "Дали аз бих искал да имам такава елха? Честно казано – не."Дали повечето от нас, също като Лобо, не бихме предпочели да украсим домовете си с дърво – творение на природата – пред "перфектната" елха, създадена в някоя лаборатория.