Държавата праща парите за ремонта на Спортна зала

Ремонтът трябва да приключи в края на април 2015 г.

Правителството одобри трансфер от 9 797 000 лв. по бюджета на община Варна за реконструкция на зала "Конгресна" в Дворец на културата и спорта. Ремонтът стартира на 20 ноември. 4,5 млн. лв. от сумата са осигурени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". След преустройството капацитетът на залата ще бъде увеличен от 3000 на 5000 места и тя ще може да приеме домакинството на Европейското първенство по волейбол през следващата година.

Преди да бъдат монтирани новите седалки, ще бъде подменена цялата климатизация на залата, охлаждането и отоплението, ще бъде монтирана изцяло нова система за противопожарна охрана, отговаряща на най-високата степен на сигурност заради дървената ламперия вътре и отвън на зала "Конгресна". Новите изисквани за противопожарна безопасност в подобен клас сгради направи залата неизползваема в стария й вид.

Ремонтът трябва да приключи в края на април 2015 г. Забавянето на старта на реконструкцията дойде заради закъснелия проект, изработен от софийска фирма, спечелила обществена поръчка за него. Едва след като проектът беше окончателно готов (преди около месец), стана ясно, че ремонтът ще струва 2 пъти повече от предвидените първоначално 4,5 млн. лева. Затова се наложиха нови преговори с финансовото министерство за остатъка от сумата.