Правителството дава 8,5 млн. лв. за каналите в "Аспарухово"

Мисия Варна

22-12-2014, 16:11

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Кметът благодари на премиера и на министър Лиляна Павлова

Над 8,5 млн. лв. от фонд "Солидарност" да бъдат преведени на община Варна за укрепване на двата охранителни канала в Аспарухово – това решение е гласувал на свое заседание преди дни Министерският съвет. 79,7 млн. евро задели Европа за наводненията в България, Сърбия и Хърватия. За нашата страна средствата са 10 542 110 евро, които трябва да бъдат разпределени между пострадалите общини.

"Благодаря на правителството и лично на премиера Бойко Борисов и на министър Лиляна Павлова, за това, че подкрепиха Варна и "Аспарухово". Вече сме готови с новите технически проекти за изграждането на двата охранителни канала по улиците "Моряшка" и "Студена", затова можем да стартираме работа по рехабилитацията на тези важни за сигурността на района отводнителни съоръжения", каза кметът на Варна Иван Портних. Той припомни, че планове за тях са били изработени преди десетилетия, но така и не са били осигурени средства за реализирането им.

Към момента, шест месеца след бедствието в "Аспарухово", 40 улици са напълно възстановени и преасфалтирани, извършени са укрепвания на новообразувани свлачища, изградени са няколко подпорни стени.