Замразиха цените на 1300 лекарства без рецепта

Парите

23-12-2014, 07:25

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мярката "има социален ефект и ще доведе до ограничаване на поскъпването на масовите лекарства в разгара на зимния сезон"

Медикаментите, които не са по лекарско предписание, догодина няма да поскъпват. Цената им ще се променя само с процента на статистически отчетената инфлация за периода от последната регистрирана цена. Това гласува правителството и така замрази за още една година стойността на всичките 1300 лекарства без рецепта.

Ограничението изтичаше на 31 декември т.г. и ако кабинетът не бе взел решението, масово купуваните препарати като тези срещу простуда, настинки, болки и неразположения щяха да поскъпнат. Доказателство за това е практиката от времето на бившия здравен министър д-р Таня Андреева. Тя не предложи навреме замразяване на цените и 113 медикамента без рецепта поскъпнаха, някои дори с 25%, в периода между април и август т.г., преди ограничението отново да бъде въведено.

Мотивът на кабинета "Борисов" при гласуването вчера бе, че мярката "има социален ефект и ще доведе до ограничаване на поскъпването на масовите лекарства в разгара на зимния сезон". Предложението цените да се "пъхат" във фризера бе дадено преди 3 години от тогавашните депутати от ГЕРБ Десислава Атанасова и д-р Даниела Дариткова.

Асоциацията на собствените на аптеки (АСА) е против такава регулация, защото медикаментите без рецепта са предмет на избор на пациента и не се плащат с обществени средства. "Този пазар трябва да е свободен, за да може законите на конкуренцията да работят още по-добре. А тъй като при тези препарати има голямо разнообразие, те не спират да се конкурират помежду си и можем да имаме пълно доверие на този вид саморегулиране", коментира пред "Труд" Николай Костов, председател на АСА.

Той добави, че ако през 2016 г. не се удължи мораториумът върху цените, има риск от поскъпване на препаратите, защото разходите на производителите се увеличават. "А и даже мярката да остане, фармацевтичните компании ще намерят своята равновесна точка, тоест ще открият начин да заобиколят забраната, примерно като започнат да продават не 20 таблетки в една опаковка, а 10 или вместо 28 - 20", прогнозира Николай Костов. Не било изключено и медикаменти да изчезнат от пазара, ако за производителя е неизгодно да продължи да ги предлага на замразена от няколко години цена.

"Тоест колкото и мярката да изглежда в името на пациента, тя може да удари именно болните", посочи председателят на АСА. Той и колегите му са категорични, че регулация трябва има, но при медикаментите по лекарско предписание, тъй като с тях се лекуват социално значими заболявания (за техните цени виж интервюто вдясно). "Докато при настинка например дали ще пиеш препарат без рецепта, или чай е все тая", посочи Костов.