Българинът през 2014-а: Без пари, но готов да помогне

Животът

27-12-2014, 08:44

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Единодушни сме в изискванията си спрямо привилегиите на властта

С празен джоб, самочувствие на експлоатиран за жълти стотинки парий и готов на всичко, за да се разведе с "Топлофикация" - ето този е българинът на 2014-а, годината, в която чествахме четвърт век от началото на прехода.

Равносметката ни не е много по-различна от предишни години, показва сравнението на данните от 357-те анкети, които от години публикуваме на 3-а страница във всеки брой на "24 часа". Минимум по 3000 читатели са отговаряли на въпросите ни, а това е повече от представителна социологическа извадка.

Сагата с цените на парното и тока изглежда вечна.

Във фантазиите на 85% от обеднелите ни сънародници си струва да инвестираш в развод с "Топлофикация", 76% искат да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, а 89% пищят от
поскъпналия ток 
Покрай тази Коледа и от друг наш сондаж научихме, че 5% от българите вече се лишават дори от празнична трапеза. А общата сума, която сме били готови да похарчим, за да изпратим годината, е средно по 180 лв., или около 90 евро на семейство. Статистиката, че 40 на сто от българите си имат изкуствена елха, а 25% са си украсили жива срещу 35% напазарували отсечена, говори за екосъзнание.

По-малко от една пета са си купили нови обувки тази есен, а 36% споделят, че през годината са оцелявали с бърз кредит. На този фон изглежда нереално, че само 18 на сто пътуват  гратис в градския транспорт
Едни 11% признават, че са теглили пари от влогове, за да си купят кола или имот. Други 10% обаче могат да си позволят единствено да си помечтаят за покупка като "Ферари" например, в случай че уцелят шестица от тотото. Има надежда, щом 65% са готови да копаят за злато и диаманти...

Иначе статистиката ни отчита, че към редовния контингент на препитаващите се от кражби в държавата, в който попадат между 10 и 55% от анкетираните, тази година прирастът идва от жертви на онлайн търговия - такива се пишат 33 на сто от попитаните. Утешително е, че най-много - 66%, се чувстват жертви на луди съседи, а не на обирджии.
Българинът не е чужд на масовите страхови психози. Тази година сред челните места са тези за ебола, теч на газ (над 4/5), по-малко, но пак масово - от земетресение и инфлация (по около 2/3). Знак за катастрофиралото ни модернизиране са страховете на по 40 на сто от участниците в анкетата да се возят на влак и в асансьор.
Всеки 4-и споделя, че не се качва на влак, а цели 40 на сто са засядали в асансьор.

Покрай ужасяващите потопи, които отнеха домове, а на някои и живота, видяхме масова солидарност с бедстващите. Всеки пети е дарил пари за пострадалите, 95% са пускали есемеси за наводнените в Мизия. Едва 22% обаче признават, че са се застраховали срещу природни бедствия.

Българите са единодушни и в изискванията си спрямо привилегиите на властта - 92% са против на политиците да им бъдат вдигани заплатите,
95% - да получават подаръци, а над 2/3 искат Брюксел да контролира на място европроектите.
Над 2/3 казват "да" на задължителното гласуване и на възможността да се гласува електронно от чужбина.

В целия този пъзел новините са две. Едва 23% ще си търсят работа в чужбина (31% през 2013 г.). По-търпими сме станали към бежанците - 85% биха приели дете на бежанец да учи с детето му в клас, всеки 2-и би назначил на работа бежанец.

Остава само политиците да реформират държавата така, че да заработи за народа, който ги е избрал.