40% от случаите на рак са причинени от нездравословните навици

Животът

28-12-2014, 14:52

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това са всеизвестните: тютюнопушене, нездравословно хранене, злоупотреба с алкохол, липса на достатъчна физическа активност

Над 40% от раковите заболявания могат да се избегнат, ако хората водят по-здравословен начин на живот, уверяват експерти, цитирани от Би Би Си, пише БТА 
Нови данни на организацията „Кансър рисърч Великобритания“ сочат, че най-големият рисков фактор, който може да се избегне, е тютюнопушенето, следван от нездравословното хранене.
От организацията призовават хората да помислят за здравето си, когато правят свързани с хранителните си навици планове за настъпващата 2015 г.
Ограничаването на консумацията на алкохол и редовните физически упражнения също са добър съвет.
Според данните за периода 2007-2011 г., над 300 хил. заболявания от рак във Великобритания са свързани с тютюнопушенето, а други 145 хил. с нездравословно хранене. Затлъстяването е допринесло за 88 хил. случая от рак, а консумацията на алкохол – за над 62 хил.
Слънчевите изгаряния на кожата и недостатъчната физическа активност също са фактори, допринасящи за поява на ракови заболявания.  Няма съмнение, че начинът на живот има огромно влияние върху риска от рак, казва проф. Макс Паркин от университета „Куин Мери“ в Лондон.
„Изследвания в целия свят насочват вниманието към едни и същи ключови рискови фактори. Не искаме да забраним коледните лакомства и виното по време на празниците в края на годината, но моментът сега е подходящ да се помисли за здравословно хранене през 2015 г. Здравословният начин на живот не гарантира, че ще бъде избегнат рискът от рак, но позитивните стъпки сега ще намалят този риск в бъдеще“, добавя той.