Прекратена е издирвателната операция на изчезналия самолет на "Еър Ейша" със 162 души на борда

Новините

28-12-2014, 15:06

Снимка:

bnr.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Причината е настъпването на нощта

Поради настъпване на нощта Индонезия прекрати издирвателната операция за самолета на авиокомпанията "Еър Ейша", който изчезна тази сутрин от радарите, след като пилотът поиска промяна на курса поради лошото врем, съобщи БНР. 

Самолетът със 162 души на борда извършвал полет от индонезийския град Сурабая за Сингапур. Авиокомпанията публикува списък на пътниците, от които 149 са граждани на Индонезия, трима на Южна Корея, един на Сингапур, един на Малайзия и един на Великобритания. Сред тях има и 17 деца. Екипажът е съставен от 6 индонезийци и един французин.

Според експерта по въпросите на авиацията Джулиън Грей е възможно самолетът да е получил обледяване и затова е поискал разрешение за маневра: Последната теория и това е само теория, просто предположение, е самолетът да е получил обледяване на крилата и поискал нова траектория в опит да се освободи от леда. Очевидно е имало гръмотевична буря, но тези бури обхващат голям периметър, е въпреки че е поискал отклонение, е възможно да е навлязъл в друга буря". Джулиън Грей заяви за СНН, че пилотите по тези дестинации са много опитни, а "Еър Ейша" е една от най-добрите компании.


Самолетът "Еърбъс" 320-200 трябвало да пристигне в Сингапур малко след полунощ по Гринуич. Кризисен щаб веднага предприел действия по издирването му. 

Представител на министерството на транспорта на Индонезия съобщи, че преди да се изгуби връзката със самолета, на пилота е било наредено да набере височина, за да избегне участък с плътни облаци. Екипажът не е подавал аварийски сигнали. Последният сигнал е получен в 7:24 часа местно време от наземния контрол в Джакарта, два часа след излитане. Последните данни показват, че при изгубването машината се е намирала над Яванско море. От момента на изчезването на самолета от радарите изминаха повече от 12 часа и със сигурност той не може да е още във въздуха. 

АФП отбелязва, повечето пътници в самолета са индонезийци. Сред пасажерите има 17 деца, както и трима корейци, сингапурец, французин, британец и малайзиец.

"Еър Ейша"- Индонезия е филиал на малайзийската компания "Еър Ейша", която обслужва предимно вътрешни линии, но изпълнява и международни полети до Малайзия, Сингапур, Австралия и Тайланд. Основана е в Малайзия и през последните 13 години не е информирала за значителни инциденти. 

Отминаващата 2014-та година ще бъде запомнена като черна за малайзийската авиация със загубата на два самолета на националния въздушен превозвач "Малейжа еърлайнс". Единият - мистериозно изчезналият на 8-ми март "Боинг" с 239 души на борда и другият - сваленият на 17-ти юли над Източна Украйна самолет, превозващ 289 души, повечето от които холандци.