Гоблени спасяват пострадал при наводненията в "Аспарухово"

Животът

29-12-2014, 09:09

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

58-годишният варненец шие всеки ден по 7-8 часа

58-годишният Стоян Минков от варненския квартал "Аспарухово" има нетрадиционно хоби за мъж. От 35 години той шие гоблени. В колекцията му вече има над 100 бродирани картини. Мечтата на Стоян е да подреди творбите си в изложба, за да ги видят повече хора, разказва БНТ в свой репортаж.

Интересът на Стоян бил провокиран от жена, която шиела гоблен на плажа. Запознал се и с други гобленари, купил си книги и започнал. Мъжът предпочита гоблени по картини на известни художници. Последното му откритие е Владимир Димитров-Майстора.

Майсторът на гоблени е работил дълги години в БДЖ, сега е пенсионер по болест. Направил е сам рамките за част от гоблените си. Мъчно му е, че не може да подреди творбите си в изложба, защото няма средства за рамки.

Стоян Минков е сред пострадалите от наводнението в "Аспарухово". С помощта на приятели и доброволци е възстановил щетите. Знае какво е да загубиш всичко, затова иска да помогне на нуждаещи се деца с благотворителна продажба на гоблени. Всеки ден Стоян шие по 7-8 часа. Казва, че гоблените го спасяват от житейските несгоди. Обича и да подарява, дори на непознати, но само ако докоснат сърцето му.