10 изумителни неща, които се случиха в Космоса през 2014-а (видео)

Някои неочаквани събития ознаменуват изминалата година, вижте ги в селекцията на НАСА, публикувана в сайта за споделяне Buzzfeed

Космически Vine

Астронавтът Рейд Уайзман изпраща първия Vine от космоса - 92-минутна обиколка на Земята, компресирана в 6-секундно видео. (Vine е социална платформа за създаване и качване на кратки клипове от снимки или видео, които се повтарят до безкрай - лупват - б.ред.)

 

Глобално селфи #GlobalSelfie

В Деня на Земята, 22 април 2014, НАСА зададоха на земляните един въпрос: "Къде точно на Земята се намирате в момента?” А интернет отговори – хора по цялото земно кълбо изпратиха своите селфита, които от НАСА смесват в едно "Глобално селфи" - мозайка, която приема образа на самата Земя, както е изглеждала в Деня на Земята.

Още един американски космически кораб

Изпитателният полет на космическия кораб Орион през декември стигна много по-далеч от всеки друг човешки кораб през последните 40 години. По време на 4,5-часовия си тест Орион измина 3600 мили в открития космос, понасяйки температури от порядъка на 40 000 градуса, когато се прибра, раздирайки атмосферата с 20 000 мили в час. Нищо работа.

Международната космическа станция

5200: Броят на дните, през които хора са живели и работили на Международната космическа станция, занимавайки се с наука в орбиталната лаборатория. И те няма скоро да напускат - през 2014 американският президент Обама призова да се продължи експлоатацията на МКС поне до 2024 година.

Гаечен ключ по пощата

НАСА изпратили по електронната поща ето този инструмент. За да го използва на Космическата станция обаче, астронавтът Бъч Уилмор го принтирал, след като предварително инсталирал първия 3D-принтер в космоса.

Летяща чинийка?

Това не е летяща чинийка обаче, а превозно средство на НАСА, движено от ракета, с форма на чинийка и наречено the Low Density Supersonic Decelerator или (в свободен превод - бел. ред.) Нископлътностния свръхзвуков деселератор. Работата на LDSD е да тества технологии, които ще бъдат нужни на НАСА за бъдещите мисии на повърхността на Марс.

Любопитко се скита по Марс

Марсианският скитник Curiosity продължава да изумява. Той измери десетократен скок в нивото на метана в атмосферата около него. Откритията на Curiosity ни казват, че планината Шарп, близо до мястото на кацането му, е съставена от седименти, утаени в леглото на голямо езеро преди десетки милиони години.

Ехо, здрасти, Плутон!

януари 2014

декември 2014

Шшш, тихо - не казвайте на космическия кораб "Нови хоризонти", че планетата, която беше набелязаната му цел, се е превърнала в "джудже", докато той спеше. "Нови хоризонти/New Horizons" беше в хибернация по време на 9-годишното му дълго 3 милиарда мили пътешествие към Плутон, но се събуди този декември, за да започне да изпраща информация за любимата на всички планета-джудже. "Бюлетините" от New Horizons ще очакваме на Земята през юли 2015.

"Розета" яхна комета

Космическата сонда "Розета" и нейният спускаем апарат "Фѝлe" кацнаха върху скала - и така за първи път хората "яхнаха" на комета, за да я изучават. Мисията се води от Международната космическа станция.

Земя!

Беше една голяма година за Земята (една от любимите ни планети - на НАСА - бел.ред.). НАСА стартира мисията "Global Precipitation Measurement" - глобално измерване на утайките и валежите, орбитиращата Carbon Observatory-2 (за наблюдение на въглерода). НАСА изпратиха и RapidScat на Международната космическа станция, а се похвалиха и че са планирали да изстрелят в началото на 2015 още 3 мисии, свързани със земните науки.

715 нови планети!

Мисията Кеплер на НАСА откри 715 нови планети извън нашата Слънчева планета. Тези прясно утвърдени екзопланети разкриват мултипланетни системи много подобни на Слънчевата. А астрономите, които използват Кеплер, обявиха, че са открили първата планета с размера на Земята, орбитираща около звезда в зоната, позволяваща живот - това е разстоянието от звезда, в което течната вода може да се задържи на повърхността на планетата във водоеми.

И накрая, вижте изминалата година според НАСА