Двама българи номинирани от Майкрософт за иновативни преподаватели

Новините

06-01-2015, 07:27

Снимка:

Личен архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството осигури сграда за уникалната школа по физика на Тео

Двамата учители - гордост за нацията, ще пътуват за Сиатъл през месец май тази година

Един от най-обичаните преподаватели от училището по изкуствата СОУ "Сава Доброплодни" в Шумен - 40-годишният Ангел Ангелов, бе номиниран за иновативен преподавател от софтуерния гигант Майкрософт. Заедно с него е отличена и бургазлийката Димитрина Тодорова. Двамата учители - гордост за нацията, ще пътуват за Сиатъл през месец май тази година. Там 800 лидери в иновативното обучение от цял свят ще мерят сили със свои проекти.

Когато нашенците се върнат у дома, ще предават опит на свои колеги информатици. Отсега колеги и ученици стискат палци на Ачо. Той преподава информатика на деца от 1 до 12 клас и има повече от десет години стаж зад гърба си. Отличието дошло в края на миналата година, след като бил забелязан от представителя на Майкрософт за България. Защо? Заради различния подход на преподаване, категоричен е шуменецът. Той стои зад правилото "Учене, чрез правене".

Това ще рече, че ако искаш да програмираш нещо в часа на Ангелов, то първо ще се изработи от реални материали. Например, децата изработват робот от стар миксер или пък от непотребна играчка, а после заедно с учителя правят програма за неговото управление. Понеже в училището на талантите му се налага да работи и с музиканти, и художници, е намерил начин да задържи и тяхното внимание. Програмират пиано, но като свързват компютъра с плодове, посредством жички. Така се получават подредени ябълки, банани и круши, които отговарят на различни ноти. При докосването на плодовете зазвучава чудна мелодия, обяснява преподавателят иноватор.

В никакъв случай Ангелов не пише само шестици. Завъртал е и двойки. А първата написал на братовчед на своята съпруга Дора. Тя също е учител, но по български. Ангел има 4 лични компютъра, а у дома имат и 3 таблета - неговия, на Дора и на сина Денислав, който е петокласник. Въпреки насищането с умни машини шуменецът е категоричен, че "книгата не може да измести компютъра". Според него, компютърът е за обучение, не за игри. Привърженик е на правилото учениците му да създават сами игри на компютъра, а не да си ги губят времето в игране на машината.

Ангел има своя група от 30-на деца, които обучава и те го радват с непрекъснати постижения от наши и международни конкурси, гордее се той. Преди няколко години заедно с децата създали уебсайт и спечелили конкурс, организиран от бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс.