Добро утро на Богоявление!

Честит имен ден на Йордан, Божидар, Богдана

Казват, че в нощта срещу Богоявление  небето се отваря за нашите молитви и всеки с чисто сърце и добри намерения може да измоли Божията благословия за тях. В този момент за първи път през годината се събужда магическата и  очистителната сила на водата. Вижте повече за този магичен ден в хороскопа на астроложката Елена Пенчева

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Днес честваме Богоявление - един от най-древните християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват. Затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконджуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

Днес най-смелите се хвърлят за кръста в студените води. Имен ден имат Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара. 

ВРЕМЕТО

Над Черноморието ще духа силен северен вятър. Облачността ще е по-често значителна, но без валеж. Максимални температури между 0° и 2°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

СЛЪНЦЕТО И ЛУНАТА

Слънцето във Варна изгрява в 7:39 ч и залязва в 16:49 ч. Луната е във фаза Намаляваща Полупълна. 

ТРАФИК

- от 9:30 до 11:00 ч. ще бъде затворен за движение площад "Св.Св. Кирил и Методий", както и отсечките: бул. "Христо Ботев" - в участъка от ул."Кракра" до площад "Св. Св. Кирил и Методий", бул. "Вл. Варненчик" - в участъка от Централна поща до Катедралата, бул. "Мария Луиза" – в участъка от Катедралата до ул."Шипка"

– от 10:30 до 11:00 ч. - бул."Княз Борис І" – в участъка от кръстовището с бул. "Цар Освободител" до кръстовището с бул."Сливница", бул. "Сливница" – в участъка от община Варна до хотел "Черно море"

БЕЗ ТОК

От 9:00 до 16:00 часа заради спешни ремонти, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на село Езерово - ул. "Цар Самуил", ул. ,"Победа", ул. "Светлина" и ул."Марица"
От 9:00 до 16:00 часа ток няма да има и в село Страшимирово - ул. "Александър Стамболийски", ул. "Стефан Караджа" и ул. "Св. Св. Кирил и Методий"

КАКВО :: КЪДЕ :: КОГА

ЙОРДАНОВДЕН ::

08:30 ч » Катедрален храм "Свето Успение Богородично"
Богоявленската литургия

10:00 ч » Пл. "Св. Св. Кирил и Методий"
Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена
военен ритуал с участието на представителни части от Варненския гарнизон. Строят на представителните блокове на Военноморските и Военновъздушните сили ще бъде приет от началника на гарнизона контраадмирал Димитър Денев – командир на Военноморските сили

10:30 ч » Алея на възрожденците
Шествие
От Катедралния храм по бул. "Мария Луиза", бул. "Сливница", Морска градина, Алея на възрожденците

10:50 ч » Паметник на Христо Ботев
Полагане на венци с военен ритуал

11:30 ч » Първа буна
Велик Богоявленски водосвет

ИЗЛОЖБА :: "СЛЪНЦЕ*ЛУНА*СВЕТЛИНА"

Къде: Във фоайето на Планетариума "Николай Коперник"

Кога: до 15 януари