Прокуратурата прибра над 300 картини от КТБ

Новините

07-01-2015, 06:57

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не е ясно колко струват и с какви пари са купени

Прокуратурата прибра вчера над 300 картини от сградата на КТБ на площад "Гарибалди" в София. Процедурата е в рамките на досъдебно производство срещу мажоритарния акционер на банката Цветан Василев, научи "24 часа".

Сред изнесените картини попадат платна от български художници - Ян (Иван) Мърквичка, Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора. Все още не е ясна стойността им и затова експерти от Националната художествена галерия и Националния исторически музей ще ги оценят. До обезпечителната мярка по разследването се стигнало, тъй като не бил ясен произходът на парите, с които картините са купени.

Първоначално картините трябваше да отидат на отговорно пазене в Националната художествена галерия, но там нямат капацитет да приемат толкова платна. Засега 20 от тях вече са в сградата на НИМ. Днес се очакват още 280, както и ценни антични златни монети.

"Първите дошли при нас платна са подписани. Васил Стоилов - 2 работи, Борис Денев, Димитър Казаков-Нерон, акад. Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Лика Янко и др. Някои още са с визитки и поздравления за честит рожден ден на собственика на КТБ, забелязаха хората ми, които с протокол приемаха платната", разказа пред "24 часа" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Ако се съди по цените, обявявани на търгове, само тези 20 картини ще надхвърлят 200 хил. лв., той като авторите им са едни от най-скъпо продаваните на българския артпазар.

Практика при фалит на банка е картините да отиват в музей, където се оценяват, а сумата се приспада от дълга на банката, за да не са ощетени вложителите. Така се е случило при фалита на банка "Славяни" - тогава платната са били оценени на 2 млн. лева.

Тази практика позволява да не се разпиляват творби на автори, които са национална ценност. Вероятно част от колекцията на КТБ ще влезе в бъдещата експозиция на т.нар Български Лувър - новия голям музей, който чака да бъде напълнен с творби.