Турция и "Шел" проучват Черно море за нефт и газ

Парите

07-01-2015, 16:49

Снимка:

tpao.gov.tr

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Корабът "Барбарос Хайредин паша" събира сеизмични данни в западната част на Черно море

Турската държавна компания ТПАО и световният енергиен гигант "Шел" започват през януари проучвания за залежи на нефт и природен газ в западната част на Черно море, съобщи вчера турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от вестник "Дейли сабах".

Йълдъз заяви това по време на церемония в двореца Чъраган в Истанбул за започване на проучвателните операции. Отбелязвайки, че има деветпроцентно увеличение на откритите петролни кладенци в сравнение с миналата година, той подчерта, че турският кораб за сеизмични проучвания "Барбарос Хайредин паша" изпълнява много важни задължения (вчера той отново беше изпратено в изключителната икономическа зона на Кипър-бел.ред.), но не е достатъчен за нуждите на Турция.

"Корабът "Барбарос Хайредин паша" събира сеизмични данни, откакто го купихме. Този кораб обаче не ни е достатъчен. Затова сега се строи друг кораб в Тузла. Той ще бъде пуснат в морето през март най-късно и ще започне проучвания за нефт през септемврию", заяви турският министър.

Макар че Турция не е страна с доказани залежи на петрол, Турската петролна компания (ТПАО) провежда проучвателни дейности заедно с частни компании, отбелязва изданието.

Министър Йълдъз заяви, че 45 компании за проучване и добив на газ, 28 от които национални и 17 чуждестранни, са извършили 226 проучвателни сондажи на площ от 301 000 квадратни километра на турска територия, на сушата и в морето, през 2014 г., като са били изкопани 188 петролни кладенеца.

От своя страна генералният директор на ТПАО Бесим Шишман заяви, че "Шел в сътрудничество с ТПАО ще проучва за нефт и природен газ в западната част на Черно море". Той уточни, че оборудваният с най-съвременни технологии сеизмичен кораб ще бъде подкрепен от три други кораба и два хеликоптера и че се планира по проекта да работят 240 души.

"5% от нуждите на Турция от нефт и два процента от нуждите ѝ от природен газ се покриват от националните ресурси. С този нов кладенец ние ще получим важни данни затова дали има залежи на въглеводороди в Западно Черно море. Тези проучвания са важни, тъй като Турция иска да увеличи националната си продукция на нефт и газ", заяви от своя страна Ахмет Ердем, директор на "Шел-Турция".