Античен гроб откриха работници на пл. "Независимост"

Руините ще влязат в новото оформление на пешеходната зона

На антично погребение се натъкнали работниците по време на ремонта на площад "Независимост". Това съобщи за varnautre.bg зам.-кметът Христо Иванов. Находката "излязла" при подмяната на ВиК инсталацията под площада. Тя се намира в зоната между сградата на Държавния архив и Филиала на театъра. Според извиканите на място археолози, ставало дума за гробница, издигала се извън крепостната стена на Древния Одесос. Разкопките на пешеходната зона са с размери отколо 100 кв. метра. В момента се търси начин те да бъдат вписани в новата визия на площада и да ги виждат всички минувачи.

В понеделник 4 бригади с по 10 работници и 4-ма технически ръководители започват да редят плочките на площад "Независимост". "Приключи подмяната на цялата подземна инфраструктура и реденето на новото покритие започва ударно, на много широк фронт. Площадът трябва да е готов до края на април", заяви днес кметът Иван Портних. Вече са пристигнали и последните клинкерни и гранитни елементи, които трябва да свържат едрите детайли от кръговете, оформящи настилката в тази част на пешеходната зона.

Готов е и проектът на новия фонтан, който ще бъде по-голям от сегашния. Вече е избрана и фирмата, която ще се заеме с него.

Започна и ремонтът на последната част от финансирания с европейски средства проект за естетизация на пешеходната зона на Варна. Върви фрезоването на старата настилка между площад "България" и хотел "Черно море". И тук ремонтът трябва да приключи до началото на туристическия сезон.

Осигурили сме средства и за другите "лотове" на пешеходния ринг, припомни днес кметът. С тях ще бъде оправена настилката на "ларгото" - от "Севастопол" до Фестивалния комплекс, а пешеходната зона ще бъде продължена по улиците "Преслав" и "Сан Стефано", за да се свърже с вече готовата "Осми ноември".

Пилотно започваме ремонт на старинните сгради, в които общината има собственост или е съсобственик, съобщи днес кметът. Вече е готов новият охранителен списък с паметниците на културата на територията на града, който не беше обновяван повече от 30 г. и голяма част от сградите с архитектурна стойност бяха отпаднали от него по неведоми пътища. "Имаме уверението на министър Вежди Рашидов, че до края на януари списъкът, който сме внесли, ще бъде утвърден. Стъпвайки върху него започваме кампания да задължаваме собствениците да се погрижат за старите и красиви варненски сгради", каза Портних.

Още подробности по темата, от 8 януари:
Гробницата на "Независимост" е описана от братята Шкорпил