Варненци призовават: Да нахраним лебедите и да им изчистим плажа

10 януари, 10:30 ч: Сборен пункт пред ресторант "Хоризонт", а след като се запознаем, почистим плажа и нахраним лебедите, може да продължим разговорите на чаша кафе/бира

Знаете ли, че ако храните лебедите с хляб, пуканки или солети, можете сериозно да им навредите? Този и други съвети дават инициаторите на почистване на мястото, където зимуват красивите прелетни птици, които радват варненци всяка година.

Първи тази година, в началото на седмицата, трима варненци решиха и събраха боклуци, изхвърлени от морето на Офицерския плаж. След като видяха, че "са направили разлика", т.е.  трудът им има смисъл, те призоваха: "Нека почистваме природата и всички водоизточници. Може да се постигне много, ако всеки започне да се организира и да ходи да почиства замърсени места, които е видял".

И така ги последваха и други:

На 10 януари, събота, Сдружение за опазване на дивата природа, Клуб на пътуващите за удоволствие хора и туристическа компания "Неофрон Турс" организират почистване на Офицерския плаж във Варна и подхранване на зимуващите лебеди.

След като създадоха събитието във Фейсбук, с организаторите днес се е свързал и концесионерът на Офицерския плаж във Варна Андрей Василев. Той предложил съдействието си както в сметоизвозването, така и в осигуряването на чували и ръкавици. 

Ето и целият текст на призива:

Това е една спонтанна гражданска инициатива, породена от гледката на красивите и грациозни северни птици, газещи сред купищата боклуци, разпръснати на плажа, както и от естествено ни желание да помогнем на птиците да оцелеят през студените зимни дни.

Много често хората се поддават на изкушението да помогнат на грациозните северни птици предлагайки им храна. Имайте предвид обаче, че най-приемливата за тях храна е растителната - сурови царевични или пшенични зърна.

Моля, обърнете внимание, че храненето на птиците с хляб, пуканки или солети е изключително вредно за тях, защото организмът им не може да преработва солта, тя се натрупва и уврежда храносмилателната система, а оттам и другите им органи, апелират инициаторите.

Вярваме, че много от вас споделят нашия стремеж към по-хармонична градска среда и се радват на присъствието на немите лебеди през зимата.

Каним ви да се присъедините към нас в събота.

Сборен пункт пред ресторант "Хоризонт", 10.30 ч, а след като се запознаем, почистим плажа и нахраним лебедите, може да продължим разговорите в неформална обстановка на чаша кафе/бира.

Моля, носете чували и ръкавици, а ако желаете да храните лебедите – сурова царевица или пшеница.

Телефон за контакт: 0887 240591 Марина Георгиева

Малко информация за "варненските" лебеди:

Лебедите от вида Ням лебед (Cygnus olor) пристигат всяка есен от Северна Европа и изкарват студените месеци във Варненското езеро или край минералния извор. В края на февруари и началото на март те отлитат на север, където снасят яйцата си.

Немият лебед (Cygnus olor) е най-едрият представител на разред Гъскоподобни. Тежи между 7 и 15 кг. Дължина на тялото 150–170 cm, размах на крилете около 220–240 cm. Oперението му е снежнобяло, а клюнът е червен, при мъжкия с голям израстък. Младите птици са светло сиви с кафеникав оттенък - бяла окраска придобиват на третата година. Шията на немия лебед е по-дебела отколкото на другите видове лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата 'S'. Често докато плува повдига леко крилете си и добива много ефектен вид на платноходка. Единствените звуци, които може да издава, са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, но с впечатляваща сила - с удар на крилете или клюна може да убие лисица, куче или да счупи човешка ръка. Ощипванията му с човка също са много болезнени, затова внимавайте когато храните птиците.
Родината на Немия лебед са Азия и Европа (включително и България), но в наши дни е успешно аклиматизиран по цял свят, Северна Америка, Южна Америка, Австралия. В България е защитен вид. На много места живее редом с човека в полудиво състояние, и по този начин се компенсира намаляването му в естествената му среда на обитание. Прелетна птица, местата му за зимуване са северна Африка и южна Азия. Връща се по местата за гнездене към март или по-рано, още със стопяването на снега. Гнезди поединично. През другите сезони се среща на ята. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в соленоводни басейни, включително морета, океани. Моногамни птици, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност).