"Тагес Анцайгер": Плугчиева защити България, сякаш бяхме атакували детето й

Новините

09-01-2015, 01:55

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Журналист постави интервюто с варненката в топ 3 на най-интересните за годината

Българският посланик в Швейцария Меглена Плугчиева защити държавата си така сякаш бяхме атакували нейното собствено дете.

Така вътрешно-политическият редактор на вестник "Тагес Анцайгер" Феликс Шиндлер коментира реакцията на дипломата ни, чието интервю той поставя в топ 3 на своята годишна класация. Журналистът, разговарял със стотици политици, професори или ПР-специалисти, нарича Плугчиева "непримиримата".

В текст на Феликс Шиндлер депутатката от Либералната партия на Швейцария Дорис Фиала остро критикувала демокрацията в България. Преди да дойде като наблюдател на Съвета на Европа за последните избори у нас, тя обявява пред вестника, че е готова да бойкотира участието си заради абсолютна корупция и продажба на гласове в България.

"Плугчиева беше извън кожата си, когато успя да ми се обади. Веднага даде да се разбере, че няма да допусне да се отърва от нея, разказва коментаторът на "Тагес Анцайгер".

"Вие не трябва всичко да мерите с швейцарски аршин", посъветвала българският дипломат журналиста. Плугчиева, която е бивш зам.-министър на земеделието, бивш вицепремиер по еврофондовете, посланик в Германия, депутат от БСП, е определена като "непримиримата".

"Тогава се надявах да се изплъзна от разговора Плугчиева. Разговорите с посланици рядко са интересни, тъй като те никога не са "ръбати‘ и са задължени да пазят добрите отношения. Дипломатите поставят всяка дума на златната везна", споделя очакванията си Феликс Шиндлер. Плугчиева обаче изнесла пред него факти, оборили тезата на Дорис Фиала по които "нямаше какво много да се възразява". Пред журналиста Плугчиева направила "впечатляваща пледоария за прогреса, за шансовете, за свободата и за надеждите в България.

"Това беше апел да се чуят и онези, които се борят за демократичното бъдеще в тази страна. И тя ми показа, че ние швейцарците понякога сме склонни към арогантност. Посланикът ми даде да разбера, че ние след 150 годишен опит с демокрацията, не трябва от високо да оценяваме и съдим съвсем младата демократична система в България, защото постижения като тези в Швейцария не могат да бъдат постигнати само за няколко години", описва журналисът интервюто си с Плугчиева, поставено в топ 3 на най-интересните му срещи.