NASA и Nissan разработват безпилотни коли на бъдещето

Животът

09-01-2015, 10:50

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съвместната работа има за цел да произведе технология както за автомобили на Земята, така и за роувъри на далечни планети

Nissan и американската Национална космическа агенция (NASA) заедно ще разработват автономни превозни средства, които ще се движат по пътищата на Земята или пък на Марс, пише The Wire, цитиран от БТА. Автопроизводителят и Агенцията обявиха 5-годишно партньорство, в рамките на което инженерите им ще работят заедно за създаването на робоколите на бъдещето. Съвместната работа, по голямата част от която ще се реализира в Силициевата долина, има за цел да произведе технология както за автомобили на Земята, така и за роувъри на далечни планети.

Nissan и NASA ще разработят тестова кола с нулеви емисии в изследователския център на Агенцията "Еймс", намиращ се съвсем близо до изследователския център на Nissan в Сънвали, щата Калифорния.

"Това е идеалното съчетание - възможностите на специалистите по роботика на NASA и автоматизацията, с която ние разполагаме", казва Мартин Сиеруис, директор на изследователския център на автопроизводителя в Силициевата долина, който е работил в NASA в продължение на десет години.

Новите партньори ще започнат работата си в дигиталния свят. Първата стъпка е да добавят кампуса на "Еймс" в картите на симулатора за безпилотно шофиране на Nissan, които в момента съдържат основно зоната около изследователския център на автомобилната фирма. Плановете са до 2015 година да се създаде истински автомобил, който ще помогне на компанията да изпробва технологията и да я внедри в производство в следващите пет години.