Бай Илия от "Възраждане" получи признание от Варна

Мисия Варна

09-01-2015, 19:54

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пенсионер връща към нов живот плочките от центъра

Кметът Портних връчи на майстора с почетен плакет

Варненецът, прочул се с доброто дело да направи пешеходни алеи и градинки за своите съкварталци, получи почетен плакет от кмета на морския град Иван Портних. Пенсионерът Илия Костов сам и абсолютно безвъзмездно облагороди района около блока си в квартал "Възраждане" с подръчни материали, радвайки всички съседи.

"Благодарим за доброто дело, което бай Илия прави за нашите съграждани. Това си е негова лична инициатива – напълно безвъзмездно, прави го с майсторлък и по негова технология. Нещата са му трайни, проверили сме ги. Истински пример за човек, който мисли за съгражданите си и прави така, че да им е по-удобно", каза кметът Иван Портних.

По време на връчването, двамата разказаха как са се запознали през юни миналата година, на първа копка на детска градина. Тогава майсторът покани кмета да види нещата, които прави сам с двете си златни ръце.

"Новата пътека, която е направил е най-използваемата в целия район и с очите си видях неговите съкварталци как го обичат и го уважават с благодарност. Това е добрият пример как всеки от нас може да направи така, че градската ни среда – средата, в която живеят децата ни, да е по-добра. Ако всички ние, като граждани, мислим за общото, за това, което ни обкръжава, ако не можем да създаваме, защото не всички имаме майсторлъкът на бай Илия, поне да пазим направеното", пожела още Иван Портних. Той покани възрастния майстор да участва в контрола при реденето на плочките на новия център на Варна. Бай Илия веднага даде препоръки, свързани с поставянето на мрежите на обекта, както и за предстоящото облагородяване на Морската градина.

Семейството на пенсионера - синът му Илия и внукът Кирил, живеят в Русия, затова кметът подари на майстора таблет с интернет връзка, чрез която по-лесно да общува с тях.