Влакът Варна - Русе спира от следващия месец

Първата в България жп линия спира на 1 февруари

Движението по ЖП линията Варна-Русе спира от следващия месец, въпреки плановете да бъде реконструирана с 500 милиона лева от правителството. За възстановяването на линията се обяви преди по-малко от месец министърът на транспорта Ивайло Московски.

С цел оптимизация на разходите, първата в България жп линия от 1-ви февруари ще има само историческо значение. Спира се влакът, който тръгва в 5.55 ч от Русе към Варна и потегля обратно към Русе в 16.10 ч. Оше в четвъртък на среща се събраха специалисти, синдикалисти и администратори, които се обединиха около становището тази линия да бъде запазена и да поема пътникопотока в двете посоки.

"Има огромна диспропорция в развитието между Северна и Южна България, която се задълбочава със всяка изминала година, поради неимоверно големите средства, които се наливат за развитие на инфраструктурата в Южна България. Северът се залъгва с едни бъдещи инвестиции, като една от тях, примерно, е рехабилитацията на линията Русе-Варна и аз питам защо по нея не вървят влакове", изрази своето мнение народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, цитиран от БНР.

Както Ruseutre.bg писа, русенци съ събрлаи над 2000 подписа срещу спирането на влаковете.