Ислямисти избиха 2000 души

В понеделник сутринта членове на групата са атакували база в административния квартал на камерунския град Колофата

Ислямистите от "Боко Харам" прилагат невиждана досега стратегия да превръщат малки момиченца в камикадзе. 10-годишно момиченце с шахидски пояс се взриви в събота на оживен пазар в град Майдигури, като отне живота на най-малко 19 души и рани още толкова. На другия ден две нейни връстнички се взривиха на друг пазар в град Потискум, при което загинаха трима души, а 26 бяха ранени.

Жадуващите за халифат в Нигерия все по-често използват момиченца за самоубийствени мисии. Терористите от "Боко Харам" атакували цял град, разстреляли предимно жени, деца и възрастни

Ислямистката група "Боко Харам" е предприела атака срещу военна база в Камерун, предаде АФП. В понеделник сутринта членове на групата са атакували база в административния квартал на камерунския град Колофата. След началото на престрелката местните жители са започнали да напускат града. "Веднага след като чуха изстрели, местните започнаха да бягат", каза пред агенцията камерунски източник. Според него стрелбата е била ожесточена. Нападнатата военна база се намира в район, където са разположени сгради на полицията, елитни военни части и местни административни структури. От полицията потвърдиха атаката, но не разполагаха с информация за жертви.

"Боко Харам" завзеха десетки градове и села в североизточната част на Нигерия през последните шест медеца и сега се твърди, че контролират граничните райони на щата Борно с Нигер, Чад и Камерун. Стана ясно, че ислямистката организация е избила над 2000 души в Нигерия. Това е най-кървавото клане, извършено от терористите в цялата им история, отбелязват от "Амнести интернешънъл". Атаката бе извършена в град Бага на границата с Чад. Терористите пристигнали с камиони и бронирани машини през уикенда и открили масирана стрелба. Подгонили местните жители с безразборен огън. И до днес мъртви тела лежаха в храстите, но местните не смееха да ги приберат за погребение. Някои хора, които се укриха в домовете си, бяха изгорени живи, заяви местният управител на региона Муса Букар.