159 нови дървета растат в "Приморски"

Мисия Варна

14-01-2015, 10:15

Снимка:

район "Приморски"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младежи подготвят нова залесителна кампания в района

Дни след празниците, група младежи , които от години поддържат детската площадка, заключена между улиците "Любен Каравелов", "Феликс Каниц" и "Сава Радулов" заявиха, че напролет подготвят нова залесителна акция в район "Приморски". 

На територията на района през 2014 година, за да се възстанови зелената растителност след премахване на стари, заболели дървета и храсти или след осъществяване на инвестиционни намерения, бяха засадени 159 нови дървета. Растенията, които обогатиха зелената палитра на района са от видовете бяла акация, черен бор, туя, бреза, смърч, абиция, явор, лавровишна, полски ясен, дребнолистна липа, клен, див рошков, кестен, сребърна ела, орех, бяла върба, атласки кедър. Тези нови растения замениха вече болни и опасни дървета или отсечени заради строителни дейности.

От края на 2014 година Варна има своя Зелен регистър. В повече от 400 папки зелените видове са обследвани, описани и нанесени на карта. Тази информация ще бъде допълнена и с данните за извънградски и крайградски паркове, извънселищни територии и промишлени зони.

През изтеклата година беше факт една добра тенденция, не само за компенсаторно залесяване, но и засаждане на различни нови растителни видове по инициатива на отделни граждани, фирми и организации.

С промяна в наредбата компенсаторните залесявания в зависимост от това дали преди това са премахнати болни или здрави растителни видове пък са регламентирани в пропорция от 1:1 до 1:3. 

Освен мероприятия по компенсаторно залесяване заради естествено обновяване на растителността или заради строителни дейности, на територията на район "Приморски" през изминалата 2014 година станахме свидетели и на залесявания, от инициативата, през закупуването на фиданките и храстите, до засаждането им, осъществени от граждани и фирми и подпомогнати от специалисти от районната администрация.

41 дървета, иглолистни и широколистни видове, вече насищат със зеленина пространството около Параклиса в квартал "Чайка". Още 12 дървета и 300 храста пък направиха по-приветлива затревената площ в близост до светофара на кръстовището на булевардите "Генерал Колев" и "Чаталджа".