Парламентът тръгна със скандали и заплахи за предсрочен вот

Новините

15-01-2015, 07:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лютви Местан заговори за предсрочни парламентарни избори, ако националистите не бъдат изключени от управляващата коалиция

Въпреки множеството призиви за отговорно поведение, конструктивен диалог и толерантност през 2015 г. новият сезон в парламента отново тръгна със скандали. Управляващите от Патриотичния фронт (ПФ) и опозицията от ДПС взаимно се обвиниха в националпопулизъм, а Лютви Местан дори заговори за предсрочни парламентарни избори, ако националистите не бъдат изключени от управляващата коалиция. Още от началото на преговорите между партиите след изборите на 5 октомври ДПС предлагат безусловна подкрепа на Бойко Борисов.

Повод за раздора стана декларация на ПФ, в която се казва, че "няма по-националистическа и популистка партия от ДПС, при това грозно флиртуваща с ислямската религия". "Няма по-голям популизъм от това да се представяш за либерал и евроатлантик, когато държиш хиляди избиратели във феодализма и мизерията", обяви зам.-шефът на парламента Красимир Каракачанов (ПФ), визирайки ръководството на ДПС.

В отговор Местан обвини Каракачанов, че е обикалял по предизборните коалиции, за да намери място в някое издание на парламента. Той попита патриотите дали тази година ще се включат в Луковия марш. И поиска да знае дали ГЕРБ ще търпи това.

Изказването на лидера на другата националистическа формация в парламента "Атака" - Волен Сидеров, също нажежи обстановката. Сидеров допусна, че атентатът в Париж е театър и се обяви за "антишарли". Той дори предсказа края на света, за който вина щели да имат САЩ.

ГЕРБ се похвалиха, че за първи път в страната ни имало управление без ДПС, и призоваха към конструктивизъм. От БСП пък се загрижиха за доходите на хората и за липсата на икономически растеж и отново поискаха парламентарна комисия, която да проучи състоянието на частните пенсионни фондове. След като Цветан Цветанов обвини столетницата, че е слаба опозиция и лявото го няма, Янаки Стоилов отвърна: "Кабинетът ви е все по-отзивчив към кръговете, които му помогнаха да дойде на власт".

От Реформаторския блок поискаха всички реформи, които правителството смята да стартира, да започнат още тази пролет. АБВ, която има вицепремиер в кабинета, пък се оплака, че в коалицията има недобри примери за вземане на решения. БДЦ поиска важни законови промени през новия сезон, като приоритетни трябвало да бъдат здравеопазването и енергетиката.