Държавата ще плати и за ремонт на пътя до Златните (ВИДЕО)

Трета лента ще има след Т-образното кръстовище под Аладжа манастир

Започва проектиране на основен ремонт на пътя за Златни пясъци, съобщи днес кметът на Варна Иван Портних. Общината ще изготви документацията за бул. "Княз Борис I" - от Икономическия университет до кръговото на "Пикадили парк". Министър Лиляна Павлова пък поела ангажимент за останалата част на пътя до курорта, в това число и на ново кръгово на мястото на светофара в началото на Златните, който предизивиква големи задръствания. Най-сложната част от проекта ще бъде изграждането на трета лента в най-тясната част на шосето - от Т-образното кръстовище под Аладжа манастир до курорта, както и осветяването на изпълнения с много завои и големи наклони път.

След като проектирането приключи и стане ясна необходимата за ремонта и новото строителство сума, ще се търси поетапно финансиране. За градската част на пътя то може да бъде и по европейски проект, тъй като участъкът е заложен като приеоритетен в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Община Варна за програмния период 2014-2020 г.

"Това е пътят на туристите, пристигащи по суша, въздух и море да почиват на курортите северно от Варна. В този смисъл това е път от национално значение и аз очаквам подкрепа от държавата, за да приключим с този ремонт максимално бързо", каза кметът. Той обаче призна, че реконструкцията няма да започне преди активния туристически сезон тази година, а евентуално наесен, тък като до реалния му старт трябва да бъдат приключени много процедури.

За помощ от държавата за стратегическото шосе ще лобира и министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес е на посещение във Варна.

„Благодаря на г-жа Ангелкова, че Варна бе сред първите градове, които посещава като министър на туризма. Браншът от години очакваше обособяване на това министерство, което дава възможност за много по-оперативна работа и синхронизация на усилията на местната, централната власт и браншовите структури. Вярваме, че предстои засилване на темпото за решаване на проблемите“, каза Иван Портних по време на среща на министър Николина Ангелкова с представители на туристическия сектор, на която присъства и областният управител Стоян Пасев.