Атанасовден е! Зимата свършва

Животът

18-01-2015, 10:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Атанас означава безсмъртен

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Народът нарича празника Атанасовден. Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Народът нарича празника Атанасовден.
Атанасий Велики е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия.

Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов.

Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта, казват българите. В народните представи Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет".

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не се вари боб и леща, за да не се разболеят децата. На днешния ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".