Жена с инсулт спаси четири живота

Животът

18-01-2015, 20:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бъбреците на починалата във Варна жена са присадени на двама мъже - от София на 41 г. и от Пещера на 26 г.

Жена с инсулт ще спаси четири живота. 46-годишната пациентка е изпаднала в мозъчна смърт и роднините й са дали съгласие тя да стане донор на два бъбрека, черен дроб и бял дроб, съобщи проф. Вилиян Платиканов, шеф на клиниката по анестезиология и интензивно лечение във варненската МБАЛ "Св. Марина". Именно край морето се случи първата за годината донорска ситуация, съобщи СтандартНюз.

Проф. Платиканов припомни, че имаме договореност с Евротрансплант да работим заедно и това е причината екип освен от София във Варна да пристигнат и специалисти от Виена, за да се включат в експлантацията. Тя е извършена в събота, когато линейки с полицейски ескорт буквално са хвърчали до аерогарата в морската столица, за да вземат пристигналите екипи.

Така вечерта в събота екипът на проф. Петър Симеонов извършил успешно първите за 2015 г. бъбречни трансплантации в УМБАЛ "Александровска". Бъбреците на починалата във Варна жена са присадени на двама мъже - от София на 41 г. и от Пещера на 26 г. И двамата са на хемодиализно лечение от 2014 година. Трансплантираните са настанени в реанимация след операциите.

Ръководството на Александровска болница изказа съболезнования на семейството на починалата и голяма благодарност за хуманното решение да дарят органите й, спасявайки живота на двама души.