Лихвари ловят закъсали длъжници по обяви в интернет

Крими

19-01-2015, 08:39

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Звънят на хора с кредити и им предлагат космически лихви

Лихвари, представящи се за небанкови кредитни институции, преглеждат обявите за пуснато на търг имущество на длъжници и предлагат на собствениците му да си го върнат с помощта на заем. Уловката е, че фирмите за кредити всъщност обещават заемите срещу много висока лихва, която повторно набутва длъжника.

Схемата е много проста, но напоследък са засечени няколко подобни случая от разследващите. Когато длъжник закъса с вноските си по кредит се стига до това ЧСИ да опише колата или имота му, за да се разплати с банката. Това имущество се пуска на публични търгове, информация, за които има в интернет. От страницата на ЧСИ лихварите виждат цялото постановление за публичната продан, в което са написани и имената на длъжника. Много често той е определян за пазител на имота или колата, докато трае търгът за продаването. Затова в постановлението е написан и телефонният номер на длъжника, който е длъжен да позволява огледи на бъдещите купувачи.

Вместо клиенти обаче напоследък по тези обяви звънят лихвари. "Представиха ми се като фирма, която може да ми спаси жилището", разказва пред "Монитор" един от длъжниците, на които са звънели лихвари. По телефона те му обяснили, че могат да му уредят нов кредит, с който да си върне задължението към банката и да плати разходите на частния съдебен изпълнител. За целта обаче сумата ще бъде по-висока от досегашното задължение на длъжника и в нея ще бъде включена и "комисиона" за услугата". Освен това лихвата по новия кредит е плаваща, доста по-висока от тази на банката и нерегламентирана от нормативната уредба.

Ако длъжникът се хване на тази "оферта", има опасност задължението му да стане двойно или дори тройно, обясниха пред "Монитор" разследващи. Според тях често на подобни предложения се "закачат" хора, чиито жилища могат да бъдат продадени за без пари, тъй като са минали няколко публични продани, на коти оценката на имота е падала многократно. За да защитят хората от подобни ситуации, от Камарата на ЧСИ предлагат законова промяна, според която при търговете да се забрани началната цена да е под данъчната оценка на имота.

"Данъчната оценка е гаранция, че няма да се пада под балансираната стойност на имота, определена от държавата. Това ще е някакво успокоение за длъжниците. Иначе аз винаги съм смятал, че ако започна да продавам жилище или магазин с цена от 1 лв., ще го продам по-скъпо, отколкото ако започна от пазарната му стойност. Наскоро за пореден път по мое дело се убедих – по-ниската цена привлича много кандидати, става силно наддаване и се достигат цени, немислими за търг с двама-трима купувачи", обясни и бившият шеф на Камарата Георги Дичев.