Вестниците във вторник, 20 януари

Най-доброто от печата

20-01-2015, 06:27

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гледаме футбол по платен ТV канал


"Труд"
Българският фен ще трябва вече да доплаща, за да гледа футбол с марка „А" група от пролетта. Пред финализиране е проектът за нов телевизионен канал Диема Спорт, по който да вървят всички мачове от родното първенство и най-впечатляващите дербита от Висшата лига.
След промяна в закона българските мачове вече не са в графата „обществено значение" и затова не се налага да бъдат излъчвани по обществена телевизия. Изключение прави единствено финалът за националната купа. От различните оператори признават, че имат информация за старт на нов канал, но не и за точния ден и месец. Нова също не дава никакви подробности и явно по стратегически причини официално не потвърждава новината.
Идеята за платен канал циркулира из българския футбол вече няколко години. Не го направиха обаче и предишните собственици на правата „Про.бг" и Би Ти Ви. Сегашният „домакин на мачовете" - Нова, използва Диема за двубоите от „А" група. Каналът се излъчва от всички кабелни оператори. Но с платена програма ще се увеличат приходите от „А" група. Когато правата преминаха от ТВ 7 в Нова през лятото, пак се вдигна шум около факта, че у нас за футбол се дават нищожни пари в сравнение със Западна Европа. Реално у нас за 15-20 лева могат да се гледат мачовете от Топ 5 на първенствата в света - Испания, Англия, Германия, Италия и Франция.


Бизнесът против вдигане на осигуровките
"24 часа"
По 1,70 лв. на ден на работещ българин ще струва увеличението на пенсионната осигуровка с 0,5%. Тази сметка направи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него това ще е увеличението при заплата от 1000 лв.
За нормален месец с 22 дни това означава, че всеки ще внесе по 37,40 лв. допълнително в НОИ.
При сегашното разпределение на осигурителната тежест между работодател и работник в съотношение 60:40 работодателят ще плати 1 лв. дневно по-висока осигуровка, а работникът 70 ст., обясни Калфин във фейсбук профила си.
Вицепремиерът обаче пресметна увеличението само за една година.
Реално предложенията са осигуровките да растат с по 0,5% в следващите 10 години. Тази прогноза се основава на сметки на НОИ, че осигурителният институт няма да има нужда от бюджетна субсидия, ако пенсионните осигуровки бъдат увеличени с 8% спрямо сегашното си ниво от 17,8%. Това обаче означава при заплата от 1000 лв. месечната осигуровка да скочи от 178 лв. на 258 лв. При предложението на Калфин за ръст с 5% месечната вноска ще нарасне до 228 лв.
Увеличението на осигуровките е основният проблем пред разговорите за пенсионната реформа, които управляващите започват от днес.
Финансовият министър е категорично против вдигане на осигурителната тежест и предпочита да затегне работата на приходните агенции и събираемостта.
Заради това той е предвидил до 2017 г. да замрази осигуровките. Освен ГЕРБ и партията на Калфин АБВ не подкрепяла напълно предложението му за ръст на осигуровките.
За вдигане на вноската засега са само реформаторите.


Предлагат Стоянка Мутафова за Гинес
"Новинар"
Актрисата с рекорд - 70 години на сцената
Стоянка Мутафова може да влезе в Книгата за рекорди на Гинес като най-дълго игралата на театрална сцена актриса в света.
Колегите на "Госпожа Стихийно бедствие" от Съюза на артистите в България ще изпратят писмо до централата на Гинес с предложение Стояна да бъде включена в списъка с постижения. През 2015 г. се навършват 70 години от дебюта на родна сцена на звездата, която на 2 февруари ще стане на 93 години.
Стояна изиграва първата си роля през далечната 1945 г., още докато учи в Държавната театрална школа. Дебютът й е в спектакъла на Народния „Хитрините на Скапен“ от Жан-Батист Молиер, постановка на Стефан Сърчаджиев.
В понеделник министърът на културата Вежди Рашидов се срещна с голямата ни актриса и заяви, че ще подкрепи предложението името й да се впише в Гинес. Стояна пък не пропусна да му напомни да отделя повече пари за българския театър.
„Нашата велика Стоянка Мутафова наистина е достойна да бъде в книгата на рекордите, тя е истинско чудо и е без конкуренция, да ни е жива и здрава", сподели министърът.


Грипът тръгва от морето
"Стандарт"
Грипът удари първо по морето. Въпреки очакванията да влезе в страната ни от Сърбия, той повали за отрицателно време стотици в Бургас. Затова и в морския град вчера бе обявена грипна епидемия. Учениците излизат във ваканция до петък, спират се плановите операции и свижданията в болниците. Решението е взето от Регионалния щаб за борба с грипа. Данните на медиците показват, че заразата е покосила 260 на 10 000 души, като броят на заболелите през почивните дни значително е нараснал.
Кметът на Бургас Димитър Николов обясни, че тази година щамът на грипа атакува най-вече децата на възраст до 14 години, докато миналата година е заразявал предимно хора над 60 години. Заради епидемията детските градини в града ще работят с режим на "засилен филтър", като ще бъде ограничен достъпът на родители и външни лица.
Кметът призова търговците на противогрипни лекарства да не вдигат спекулативно цените им заради обявената епидемия. Повод за апела му са сигнали от граждани, които установили, че изписаните от личните им лекари лекарства против грип се продават в някои аптеки на завишени цени. Николов издаде заповед и за промяна на дневното меню на детските градини и яслите на територията на общината. Директорите са задължени да предлагат на децата наситена с витамини храна, както и повече плодове и чай.


Новите лични карти с два чипа
"Монитор"
Новите лични карти ще са електронни и с два чипа. Единият ще е за е-подпис, а другият - за електронна идентификация. Това съобщи вчера Васил Величков – съветник по електронното управление на вицепремиера по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъч­ва­рова. “Издаването на електронните лични карти трябва да започне до края на годината”, допълни Велич­ков.
Какви да бъдат електронните лични карти, ще стане ясно през лятото. “Обсъж­дането за вида им ще започне този петък на заседанието на Съвета по електронно управление към МС”, уточни Величков. Електронният подпис обаче не давал достатъчно голяма сигурност. Затова ще има и електронна идентификация, която ще е в криптиран вид под формата на ключ. Тази идентификация може да се използва при гласуване например и да се запази тайната на вота. Възможно е да бъде вписана и информация за здравния статус на притежателите на документите. Според Величков е добре в тях да фигурира кръвната група на притежателите им, както и дали имат някакви алергии. “Информацията ще е от полза при спешни медицински случаи”, аргументира се съветникът на Бъч­варова. Той обаче смята, че не бива в електронната лична карта да се вкарва цялото здравно досие на собственика й, защото става дума за огромен обем информация – включително снимки от скенери и ехографи.


Частен пътен знак за 40 лева
"Телеграф"
40 лева са нужни за да си купиш пътен знак и да го монтираш край което шосе решиш, променяйки правилата за движение, независимо че нямаш право. Това установи проверка на "Телеграф". Макар че всеки производител на пътни знаци изрично посочва, че приема заявки само от общини и фирми, наш екип си купи регулиращата табела без никакъв проблем. Предлагат се и в комплект с две скобки, за по два лева бройката, с помощта на които се закрепят на стълб.


Децата инвалиди остават на улицата, щом станат на 18
"Дума"
Приемната грижа и осиновяването са единствена възможност за подрастващите без родители
18-годишно момиче инвалид може да остане без дом. Надка Йорданова от старозагорското село Петрово е настанена в приемно семейство. След навършване на пълнолетие обаче тя трябва да бъде изведена от него. Приемната майка на момичето е категорична, че ще продължи да се грижи за нея, независимо от всичко. Жената призова за промяна в законодателството, за да може деца в неравностойно положение да получават грижи в семейна среда и след навършване на 18 г.
Татяна Ганева е бивш работник в Дома за деца с умствена изостаналост в село Петрово. Преди 4 години спонтанно решила да стане професионален приемен родител. Имала смелостта да вземе за отглеждане 14-годишната тогава Надка, която била напълно неподвижна и с дълбоко умствено изоставане.
От самото си раждане детето е на отглеждане в дом. Проблемите за Татяна започнали през месец март, когато Надка навършила 18 години и приемната майка получила Заповед за извеждане на детето. С тази заповед Татяна получила и още две - за спиране на добавките за инвалиди и издръжката на детето. Тя каза, че това е немислимо, тъй като Надка няма близки, дори не може да попълни сама един документ.
Жената е категорична, че ще продължи да се грижи за момичето, въпреки че това й коства както средства, така и денонощни грижи. Приемната майка заяви, че трябва да има промяна в законодателството, защото подобни на нейния случай има много.


Ползването на отстъпка за авансово платен данък значително се усложнява
"Сега"
За да получат 5% намаление на дължимия налог, гражданите трябва да подадат декларация по електронен път и да нямат неплатени глоби
Ползването на 5% отстъпка за авансово подадена данъчна декларация и платен подоходен данък през 2015 г. ще е мисия почти невъзможна заради редица нови изисквания, въведени набързо от депутатите. Правото на отстъпка отпада, ако в НАП има информация за други публични задължения като глоби от КАТ например. Освен това от тази година данъчното облекчение е ограничено и от начина на подаване на декларацията. Хората, подали декларации на хартиен носител, независимо от това колко рано са го направили, вече нямат право на облекчението. Така данъкоплатците, които искат да ползват отстъпката, ще са длъжни да си вадят електронен подпис или персонален идентификационен код и да ползват електронните услуги на НАП. Това стана ясно на ежегодната разяснителна пресконференция на НАП по повод предстоящата данъчна кампания.