Интернет на Марс

Новините

21-01-2015, 07:32

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Амбициозната космическа авантюра може би ще увеличи скоростта на интернета и на Земята

След като обяви плановете си да осигури интернет до отдалечените места на планетата, основателят на SpaceX Елън Мъск се заема да изгради мрежата и в Космоса.

Бизнесменът разкри, че иска да прекара интернет, който един ден да бъде използван от хората, живеещи на колониите на Марс. Все още Мъск не е избрал име на новия си проект, но амбициозната му космическа авантюра може би ще увеличи скоростта на интернета и на Земята.

Пред Ашли Банс от изданието Businessweek на Bloomberg милиардерът казва, че целта му е да създаде "глобална комуникационна система, която ще бъде по-голяма от всяко нещо, за което се е говорило досега". По-рано този месец Мъск съобщи, че по-късно тази година ще обяви плановете си за създаване на колония на Марс.

"За Марс ще бъде много важно да има глобална комуникационна система. Мисля, че това трябва да бъде направено и не виждам никой друг да се е захванал", казва той. Според Мъск проектът ще струва между 10 и 15 млрд. долара, като всички приходи от него ще бъдат използвани за финансиране на колония на Червената планета. За осъществяването му ще са необходими стотици сателити на орбита от около 1207 км над Земята, доста по-близо отколкото комуникационните сателити на геосинхронна орбита от 35 406 км.

В момента интернет дата пакетите, пътуващи от Лондон до Ню Йорк например, трябва да минават през множество рутери и различни мрежи, докато плановете на Мъск са това да става през сателити в Космоса. По този начин услугата ще бъде много по-бърза и потенциално по-евтина. Проектът ще се ръководи от сиатълския офис на SpaceX, чиито служители ще работят и върху космическите ракети на компанията Falcon.

Крайната цел е да се осигури достъп до високоскоростен интернет на 3-те милиарда души на Земята, които имат лош достъп до мрежата или съвсем никакъв. Според в. "Хъфингтън Поуст" ще са необходими 5 г. за производството и изстрелването на първото поколение сателити, а целият проект ще бъде завършен за 15 г.

В. "Уолстрийт Джърнъл" пък твърди, че онлайн гигантът Google е близо до инвестирането на около 1 млрд. долара в SpaceX, за да подкрепи усилията й да доставя достъп до интернет чрез сателити. Инвестицията би направила пазарната стойност на SpaceX повече от 10 млрд. долара. Не е ясно точно какъв дял от бързо растящата космическа компания ще бъде придобит от Google. Ако интернет гигантът приключи сделката, това ще бъде поредното усилие на компанията да използва футуристична технология за разпространение на достъпа до интернет до далечни краища на света. Други използвани от Google технологии включват балони, летящи на големи височини и захранвани от слънцето дрони.