Инспекцията по труда във Варна намери за особено "опасна" работата на счетоводителка

Мисия Варна

22-01-2015, 07:51

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Служителите от инспекцията налагат санкции субективно

Акт за 2500 лева написа Инспекцията по труда във Варна на счетоводна кантора, заради липсващ подпис на една от служителките в книгата за начален инструктаж по безопасност на труда. "Вероятно са решили, че работните места в счетоводните кантори са особено "опасни" и затова ни написаха акт с подобен размер", коментира собственичката на кантората Ваня Добрева. По думите й санкциите, които налага варненската Инспекция по труда са абсолютно субективни и много често размерът на налаганите глоби е несъотносим към нарушенията.

За същото провинение - липсващ подпис в инструктажна книга, има случаи в които се дава предписание, а в други се налага глоба във висок размер разказа собственичката. "Честа практика е да получаваме противоположни указания и предписания от различните инспектори, дори когато те работят в един екип или в една стая", обясни Добрева.

Повод за проверката в кантората станало наемането на непълнолетно лице на работа. Назначението естествено  е било съпроводено с изготвянето на съответните документи, даващи възможност за работа на непълнолетни, издаване на разрешителни и позволение от родителите.

"Процедурата за наемането на непълнолетен отнема 15 дни и разрешение се дава след представяне на над 20 документа от фирмата, от лицето и от родителите му. Явно обаче това не е достатъчно, защото Инспекцията по труда има практика да прави цялостни проверки на всички фирми, назначили непълнолетни.

В повечето случаи при наемането на непълнолетни става дума за сезонна работа – 2 месеца от които единият преминава в подготвяне на документи за назначаването на лицето, а втория в подготовка на документи за извършване на проверката", уточни собственичката на счетоводната къща.

При въпросната проверка в кантората, която е извършена през март 2014-та, инспекторите буквално търсели за какво да се заядат, разказа Добрева. Освен акта за инструктажната книга, съставили и други два. Те вече са паднали в съда. Наказателното постановление за сумата от 2500 лева пък е било връчено 5 месеца след проверката - едва през август. То в момента също се обжалва на поредна инстанция. Има вероятност и този акт да падне в съда или поне да бъде значително намален, убедена е собственичката на кантората. Загубата на време по обжалванията обаче е факт.

Като потвърждение на думите на счетоводителката, че наложените актове са субективни, освен съдебните решения по два от тях, дойдоха и данните от самата Инспекция по труда. През март, когато е била проверена кантората са извършени проверки на още 317 фирми. Едва на 7% от тях са съставени повече от един акт. Фирмите с по три акта пък са пренебрежимо малък процент.

Според Инспекцията по труда обаче субективизъм нямало и това, че актовете написани от служителите се отменят от съда, не означавало непременно некомпетентност. Инспекторите минавали обучения по прилагане на нормативната уредба в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". В същото време обаче, когато налагат санкции, а в последствие те бъдат отменени или намалени от съда, инспекторите, които са ги написали не носят отговорност за направените разходи за съдебни разноски, уточниха от ведомството.

Колкото до бройката и размера на наказателните постановления, наложени от инспекторите по труда във Варна, до средата на 2012 г. те са получавали процент от тях като допълнително материално стимулиране. През юли 2012-та обаче тази разпоредба била отменена.