Ипотеките "на зелено" отново излизат на мода

Парите

22-01-2015, 04:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Резки промени в пазара на имоти, руснаците спират да купуват

Очакват скок на търсенето на жилищни заеми от есента

Нараства броят на хората, търсещи ипотечен заем с цел покупка на жилище в строеж. В повечето случаи искането е за финансиране на етап Акт 15. Това сочи анализ на пазара през миналата година, предоставен на "Монитор" от фирма за кредитни консултация.

Пролетта на 2014-а донесе раздвижване на запитванията за заем, покриващ цялата цена на жилището. Само през април броят на заинтересованите от такъв тип кредитиране нарасна с около 15%.

С наближаването на влизането в сила на промените в закона, на пазара се появиха нови ипотечни продукти. В опит да изпреварят новата регулация, някои банки започнаха да предлагат кредити без такси за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване. Както се очакваше, премахването на таксите доведе до леко повишение на лихвите, но общата цена на кредита се запази, дори в някои случаи леко се понижи, сочи анализът. Пре­мах­ването на таксата за предсрочно погасяване раздвижи пазара. През август бяха сключени първите сделки за кредити с ограничена отговорност. В традиционно слабия за финансови сделки ваканционен месец активността на пазара на кредититране се запази стабилна.
Есента доведе до по-голям ръст в запитванията за ипотечни кредити - около 20%. За това, освен чисто икономическите фактори, допринесе и успокояването на политическата сцена.

Домакинствата традиционно пристъпиха към проучване на възможностите за покупка на жилище, а най-активните от тях успяха да затворят сделките преди края на календарната година. На годишна база ръстът в броя на сделките бе около 5%, посочват от компанията. Същевременно продължи понижаването на лихвите по ипотечни кредити и в края на 2014 офертите се движеха между 6 и 7%.

По-ниски лихви, премахнати такси и нови продукти определят пазара на ипотечните кредити през изминалата 2014 г.